Изложби

Изложба на Лилия Колева-Бърдарова в Център-ателие "Николай Шмиргела"

Ключът като символ на провокативния миг

Изложба на Лилия Колева-Бърдарова в Център-ателие "Николай Шмиргела"


◊ СЪБИТИЕТО

Център-ателие “Николай Шмиргела”

Ви кани на изложбата на Лилия Колева-Бърдарова

“Ключове към...”
стъкло- и металопластика



Откриване: 14 април 2009 г. от 18,30 ч.
Изложбата ще продължи до 28 април 2009 г.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Асоциативното ни мислене търси репери, които да дадат следа, които да ОТВОРЯТ пътя за нови духовни изживявания. То е част от онова духовно напластяване, с което човек борави през целия си житейски път, но малцина преминават границата, за да се отдадат на полета на въображението.

Чрез поредицата от изображения, окачествяващи “Ключа” като нещо фрагментарно, но и като символ на провокативния миг, нужен ни, за да преминем от другата страна на хоризонта. Провокация, чийто емблематичен детайл е наличието на движението. Така, трансформирайки се, сетивата преминават от реалното в мистичния свят на въображението. Протягайки ръка с “Ключа”, преминаваме в друго времево пространство, извън физиката на ежедневното съществуване.

В прагматизма на бъдещето и бездуховната нищета на настоящето човечеството има нужда от връщане към изконните и вечни модули.

Представям едно пътешествие в културните пластове на цивилизацията, трансформирайки ги през призмата на моето светоусещане, символи и знаци, вкарвайки ги в една съвременна форма с два различни материала, противопоставяйки прозрачността и тънките пластове на невидимото, ефимерно пространство на духовните светове и света на материята и материалното в метала.


◊ ЗА АВТОРА

Лилия
Колева-Бърдарова е родена през 1974 г. Учи в Художествената гимназия в Троян, специалност “Керамика”. Завършва Националната художествена академия, специалност “Силикатен дизайн”. Реализира се в областта на интериорния и екстериорен дизайн. Нейни обекти има в х-л “Арена ди Сердика” - София, SPA комплекс “Inergy”, комплекс “Санта Мария” - Созопол, казино “Лондон” - Radisson SAS Hotel, клуб “Какао”, клуб “Текила” и др.

Лилия има три номинации за „Дизайн и дизайнер на годината”. Работила е за специалните ефекти на филмите “Ханибал”, “Спартак”, “Сива зона”, “Орденът” и др. Правила е декори за списание “Максимум”, водила е самостоятелна рубрика в списание за интериорен и строителен дизайн “Салон”.

Има 5 самостоятелни изложби и е участвала в много общи изложби в областта на обемното стъкло и керамиката. Има реализация в конкурса “Евро огън” в Лиеж, Франция и в симпозиума “Формите и морето” в Златни пясъци.


Автор:
Лилия Николова
Публикация:
13.04.2009 г. 22:31
Посетено:
1198
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7695-izlozhba-na-liliya-koleva-bardarova-v-tsentar-atelie-nikolay-shmirgela