Изложби

Ради Неделчев подреди платна в галерия „Оказио", Русе

Пасторалната атмосфера завладява всеки

Ради Неделчев подреди платна в галерия „Оказио", Русе


◊ СЪБИТИЕТО

От 8 до 22 април 2009 г. в русенската галерия „Оказио” гостува художникът Ради Неделчев. Той е известен с интересното интерпретиране на ежедневието, колоритен и съвършен в изразните си средства.

Критиката го определя като безспорен наивист, работещ в областта на композицията и портрета.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Пасторалната атмосфера, пресъздадена от Ради Неделчев, завладява с тишината на снежното селце, с недоизречените думи, които остават в сянката на дърветата, в стъпките, с пролетното настроение и жажда за живот, с топлината на багрите.

Идилията завладява всеки, докоснал се до платната му. Те са наситени с емоция и топлина, тихо стаени в творчеството на русенския творец.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Ради Неделчев живее и работи в Русе от 1954 г. От 1965 година участва в ОХИ и изложби в чужбина: Женева, Париж, Мюнхен, Прага, Москва, Токио, Загреб, Атина, Монреал, Вашингтон и др. Самостоятелни изложби: Морж - Швейцария, Будапеща, Берлин, Париж и в много български галерии.

Признанието идва още през 1971 г., когато на световна изложба на наивистите в град Морж Неделчев печели втора награда. По-късно негови творби са откупени и днес са в колекцията на музея „Анри Русо-Митничаря", Париж.

Притежава много български отличия и награди. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, други големи галерии в страната и множество частни колекции в чужбина.
Автор: Лилия Рачева
13.04.2009 г. 17:47
Посетено: 1529
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7691-radi-nedelchev-podredi-platna-v-galeriya-okazio-ruse