Изложби

"Сътворение". Изложба на Николай Майсторов

Произведения, изготвени през периода 2000-2008 година

"Сътворение". Изложба на Николай Майсторов


◊ СЪБИТИЕТО

Съюз на българските художници
представя

„Сътворение”
Изложба на Николай Майсторов


15 април – 13 май 2009
СБХ, ул. „Шипка” 6
етаж 1 и 2


◊ ИЗЛОЖБАТА

Библията – Словото Божие, книгата на книгите, е неизменна тема за художниците от всички епохи след началото на новата ера, както за тях, така и за Николай Майсторов тя е търсене на истината, философия, възприятие, начин да се осмисли битието, поглед към живота като изпитание. Интересът към библейските сюжети и тяхното тълкуване за автора е „провокация в най-общ смисъл, обръщане към съществуването, екзистенцията. Извлечение от Библията, което не е илюстрация, а симбиоза.”  

Изложбата „Сътворение” е контрапункт на предишните изложби и представяния на Майсторов, обобщаващи творби от цикъла „Апокалипсис” по Новия Завет. Сега той се обръща – към Стария Завет (към Първа книга - Битие) и Създаването на света или „Сътворението”. Той говори отново със своеобразния си експресивен,  хиперболизиращ език, с характерната си образност и драма.

Изложбата включва 28 голямоформатни акрилни композиции 3х2 метра, разположени на етаж 1 и около 200 проекта (етаж 2), изпълнени в акрил, пастел, акварел, туш, молив и креда, набелязващи разгръщането и развитието на цикъла в работния процес. Всички произведения са изготвени през последните осем години (2000-2008).
Автор:
СБХ
Публикация:
11.04.2009 г. 22:06
Етикети:
Посетено:
1185
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7681-satvorenie-izlozhba-na-nikolay-maystorov