Изложби

Софийска градска художествена галерия – отвътре

Изложбите "зад кадър"

Софийска градска художествена галерия – отвътре


◊ СЪБИТИЕТО

От 9 до 26 април 2009, освен експонираните изложби в залите, посетителите на СГХГ могат да видят и

проекта на Никола Михов
"Софийска градска художествена галерия – отвътре"


• Проектът е реализиран със съдействието на Даниела Радева, Мария Василева и целия екип на СГХГ.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Публиката вижда изложбите в техния завършен вид. “Зад кадър” остава една огромна работа, която се извършва ежедневно, за да може механизмът на галерията да функционира правилно. В тази дейност влизат както обсъждането на музейната политика и „изработването” на конкретните експозиции, така и поддържането на музейната колекция. Видеоизложбата „Софийска градска художествена галерия – отвътре” се опитва да надникне зад стените на изложбените зали и да представи служителите и различните аспекти от тяхната работа.

Шестте видеа, направени изцяло от снимки, създават пъстър калейдоскоп от визия, случки и портрети, преминаващи за секунди през екрани и разположени на различни места в галерията. За първи път зрителите имат възможност да проследят процеса на обсъждането на изложбите, подреждането им, трансформацията на галерийното пространство и приемането на нови постъпления във фондохранилището. Творбите съдържат също и препратки (homages) към знакови произведения на съвременни български художници (Лъчезар Бояджиев, Недко Солаков, Правдолюб Иванов, Калин Серапионов, Иван Мудов).


◊ ЗА АВТОРА

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Работи предимно в областта на фотографията. Автор е на самостоятелни изложби в София, Париж, Загреб и Солун. Участвал е в редица международни групови изложби и филмови фестивали.

Никола Михов е сред авторите, номинирани за наградата „Гауденц Б. Руф – 2008 г.” и е носител на наградата ''Profiled'' на биеналето ''Фодар'' през 2007 г.


Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
06.04.2009 г. 12:20
Посетено:
1020
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7647-sofiyska-gradska-hudozhestvena-galeriya-otvatre