Изложби

Изложба на Анатолий Панагонов в Русе

Изложба живопис

◊ СЪБИТИЕТО 

Изложба на Анатолий Панагонов в Русе

Европейски културен център в Доходното здание
Откриване на 3 април 2009, 18 часа

 
◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

За първи път русенци ще съпреживеят природата с впечатляващите пейзажи на Анатолий Панагонов. Те са наситени с много свежест и автентичност, с естествена красота и успокояваща хармоничност. Природните дадености в тях са изобразени с прецизна точност и завиден усет към детайла. Не е трудно да доловим, че неговият стил на рисуване е трайно повлиян от „передвижниците” в руското изобразително изкуство: Иван Шишкин, Исак Левитан и Василий Поленов.

Въпреки съзнателно търсената точност при изображението на езерата, дърветата и морето, картините му не са фотографски копия. Това е така, защото в тях е отразена не толкова природната красота, колкото душата на художника. Пред природата са изповядани истинските чувства и богатите представи. Доминиращият емоционален спектър в тях е пантеистична наслада, успокоеност и благоговение. Чрез жестовете на точното обръщение към природата, Анатолий Панагонов всъщност осмисля своето светоусещане, своето място в света. Той проверява своята ценностна система, уточнява смисъла на живеенето и получава шанс за спасение от ежедневната грозна и урбанистична среда на живот.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Анатолий Панагонов e роден на 14 септември 1966 година в град Търговище. Няма академично образование, но талантът му позволява да се изяви като един от най-добрите съвременни художници пейзажисти. От дълги години е избрал да живее в с. Тополи – Варненско, за да бъде по-близо до природата.

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
03.04.2009 г. 13:27
Етикети:
Посетено:
1110
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7626-izlozhba-na-anatoliy-panagonov-v-ruse