Изложби

"Пролетни чувства" в галерия "Теа"

Съвместна изложба на Сашо Савов и Иван Чакъров

"Пролетни чувства" в галерия "Теа"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Теа" представя

Сашо Савов и Иван Чакъров
Пролетни чувства


От 3 до 24 април 2009 г.
Откриване: 03.04.2009, петък, 18 часа
Галерия „Теа” – Лозенец, ул. „Димитър Хаджикоцев” 10


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Теа" представя съвместната изложба живопис на художниците Сашо Савов и Иван Чакъров. В началото на така очаквания пролетен сезон пловдивските художници решиха, че заглавие като „Пролетни чувства” най-точно определя общата енергия на тяхната изложба.

Експозицията обединява произведенията на двама художници с индивидуално и много специфично отношение към изкуството. Картините на Сашо Савов са изпълнени с много лиричност и деликатност. Сякаш рисувани върху коприна, а не на платно, картините излъчват лека, мистична светлина. Загатнат женски профил, детайл от лице, фруктиера с плодове „изплуват” като безплътни видения сред „воали” от нежни, меки цветове.

Иван Чакъров рисува с много сила и импулсивност. Картините му са експресивни, изпълнени с много цвят и бързи енергични движения на четката. На фона на спокойни монохромни цветове се „взривяват” вихри от багри, пулсиращи и изпълнени с мощ и пламенност. С идването на пролетта се възраждат дълбоки и силни чувства. Не мимолетни настроения, а конкретни чувства, които карат артистичната личност на художниците да изпитва нуждата да твори, да вдъхва "живот" на произведението на изкуството. Пролетни чувства обземат всеки път художниците, заставайки пред бялото платно, а настъпването на астрономическата пролет е и повод за истински празник – откриването на една изложба.


◊ ХУДОЖНИЦИТЕ

Сашо Савов е роден през 1955 г. в град Харманли. Завършва НХА – специалност „Живопис” при проф. Петър Михайлов. От 1984 г. преподава в НГ за сценични и екранни изкуства – град Пловдив. От 2005 г. преподава живопис в катедра ”Изобразителни изкуства” към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив.

Сашо Савов работи в областта на рисунката и маслената живопис. Автор е на 8 самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на Държавната художествена галерия – град Пловдив, и частни колекции и нас и в чужбина.

Иван Чакъров е роден през 1971 г. в Пловдив. През 2002 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис” при Теофан Сокеров. В момента е преподавател в НГ за сценични и екранни изкуства – град Пловдив. Негови картини са част от частни колекции в България и чужбина.
Автор:
Галерия "Теа"
Публикация:
01.04.2009 г. 14:55
Етикети:
Посетено:
1066
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7615-proletni-chuvstva-v-galeriya-tea