Изложби

"Парижки срещи" - фотографска изложба на Антоан Божинов

Неповторимият дъх на Париж

"Парижки срещи" - фотографска изложба на Антоан Божинов


◊ СЪБИТИЕТО

На 1 април 2009, от 18.30 ч. в галерия Париж се открива самостоятелна фотографска изложба на Антоан Божинов под името “Парижки срещи“.

Това няма да бъдат традиционните фотографии в паспарту и рамка, които сме свикнали да гледаме, а ще представлява един слят фоторазказ под формата на кинолента, която ще преминава през средата на стените в цялото изложбено помещение на галерията.

Освен това снимките ще бъдат „озвучени“ от автентичните звуци, които авторът е записал с диктофона си, докато е фотографирал. Това ще бъде така да се каже един „видян“ и „чут“ Париж.

Изложбата ще продължи до 11 април 2009 включително.


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Ето какво разказа и самият Антоан Божинов за своя престой в Париж:

„През ноември Париж е Мека на фотографията. Поклонници от цял свят се стичат там, привлечени от над 200 изложби и още семинари, уъркшопи, прожекции и каквото ти дойде на ум, свързано с магията на светлописа. Международното Биенале „Месец на фотографията” се провежда на четни години, а самата му структура позволява паралелни инициативи, в повечето случаи нямащи нищо общо помежду си, което прави границите на събитието необозрими. През последния ноември – 2008 г., в Българския културен институт в Париж гостува представителна подборка от 115 фотографии от архива на Международното фотобиенале „Фодар”, дело на едноименната фондация от България, на тема „Идентичности”. Която съпроводих.

Тръгнах за Париж с ясната мисъл, че не мога да видя, чуя и се запозная с всичко, но за едноседмичния си престой трябва да разпределя времето си между гледане, нови контакти и, разбира се, снимане, по най-правилния начин.

Да снимаш в града, който с основание се смята за родно място на фотографията и в който има над 10 000 регистрирани професионални фотографи, да не говорим за цялата гама от туристи с фотоапарат (в един малък сегмент на която попадам и аз) е хем лесна, хем много трудна работа. Лесна, защото там всички снимат, а трудна, защото не можеш да излъжеш парижани, те веднага забелязват, че насочваш обектива си към тях, а не към туристическите забележителности, а и много добре знаят правата си. Въпреки че там явно ловците на образи са на почит, професията не е мутирала като у нас до груба папаращина. Та, до конфликтни ситуации не се стигна, хората са приветливи и с радост откликват на вниманието. Но задачата, която си поставих, беше да изследвам начина на живот на самия град, а не да правя снимки за спомен на минувачите. Което предполага незабележимост, а това при моите габарити е направо невъзможно. Затова използвах малка хитрост. Оставих фотоапарата окачен на ремъка си през врата, като преметнах ръка върху тялото с показалец върху спусъка. Вариото беше на най-късото фокусно разстояние, наблюдавах хората срещу себе си и натисках копчето. Така са направени по-голямата част от 1800-те снимки, които донесох оттам. Своеобразна „скрита камера”. И една много малка част от тях представям на вашето любезно внимание. Надявам се, че тя е уловила неповторимия дух на Париж.“




◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Инж. ф.-х. Антоан Божинов е роден на 10.01.1958 г. в гр. Лом, в семейство на учители. През 1984 г. завършва ВМЕИ, София, специалност “Хидравлика и пневматика”, като междувременно преминава курс на специализация в заводите на ORWO, Германия, и получава званието “Фотограф-художник”, учредено от Министерство на културата. След дипломирането се установява в Плевен, където през 1990 г. основава РИА “Стил-33”, която ръководи и до момента, а през 1999 г. става един от учредителите на фондация “Фодар” и на международното фотографско биенале “Фодар”.

Творческата му биография включва множество участия в български и международни фотосалони; редица награди от участия във фотоконкурси у нас и в чужбина; публикации в българския и чуждия печат; участия в жури; индивидуални изложби.

Преподава фотография в колежа към Журналистическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и фотография и полиграфия в НБУ.


Автор:
Надя Павлова
Публикация:
30.03.2009 г. 16:01
Посетено:
1355
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7603-parizhki-sreshti-fotografska-izlozhba-na-antoan-bozhinov