Изложби

Изложба "Без начало и без край" на Васко Струмев

Надеждата като форма на съществуване

Изложба "Без начало и без край" на  Васко Струмев


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

”Без начало и без край”
Васко Струмев - изложба живопис


От 2 до 20 април 2009 г.

Откриване на 02.04.2009, 18 часа
Изложбена зала - ул. ”Шипка” 6, етаж 4


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Преди година Васко направи изложба в София, съставена от акварели – нежни и тъжни,  дух и поезия - „Следи по пясъка”. Картините бяха приети много добре от публиката, което го окуражи да продължи.

„Без начало и без край” е новата изложба на Васко, съставена от живопис и рисунки. В нея художникът включва картини от своето начало като художник, развитието му в по-зряла възраст и акварели от последните години. „Без начало и без край”, или търсенето на Смисъла и Надеждата като форма на съществуване, или на силата на Живота – все неща, върху които картините на художника ни карат да се замислим.


◊ ЗА АВТОРА

Васко Струмев е роден през 1955 г. в град Ямбол, където завършва математическа гимназия с отличие. През 1981 г. завършва Художествената академия в класа на Светлин Русев.

Живописец по душа и съдба, Васко Струмев преминава различни периоди в творческия си път – портретист, композиции, пейзажи, в които живописта, поезията и музиката се преплитат в една много фина материя, тихо и ненатрапчиво като плач от цигулка, като една много ранима душа, която се опитва да се скрие или да извика. Преподавател по рисуване в Художествената академия през 1986-1989 г., уредник в националната художествена галерия, в началото на 90-те Васко работи като живописец в Austrian Theater Union за най-големите театри и операта във Виена (National Opera, Folk Opera Academy Theater, Burgtheatre), а по-късно, през 1993 г., в Канада се занимава с анимация в Network of animation, Ванкувър и Animania, Монреал.
 
Участвал е със свои творби в множество общи изложби в България и Австрия, има и седем самостоятелни изложби в София и Ямбол, в които представя както монументални маслени платна, композиции с исторически и битов сюжет, портрети в класически стил, пейзажи, така и свои скулптури. До картините на художника  посетителите често могат да прочетат и негови стихове, които допълват общото чувство, че се намират в един различен, по-красив свят. В последните години, след завръщането си от Канада, Васко Струмев променя техниката и стила си на рисуване, като преобладават малки акварели с абстрактен сюжет, зад който се крие болка и мечтание. Неангажиращи на пръв поглед със сложен сюжет, поетични и съзерцателни, картините на художника съдържат онова недоизказано чувство, което ви води към дълбок драматизъм. Както в портретите, така и в пейзажите и композициите, Васко Струмев винаги е идеализирал – света, хората, живота. 
Автор: СБХ
28.03.2009 г. 11:48
Посетено: 765
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7596-izlozhba-bez-nachalo-i-bez-kray-na-vasko-strumev