Изложби

Изложба живопис на Тони Тодоров в галерия "Астри"

Съвършенството на природата

Изложба живопис на Тони Тодоров в галерия "Астри"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Астри” представя

„За чувствата към природата и човека” - изложба живопис на Тони Тодоров                                                           

Откриване: 31 март, вторник, от 19 часа.
Галерия „Астри”, ул. „Цар Самуил” 34, София
                           
Изложбата продължава до 22 април 2009.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В богатата творческа биография на Тони Тодоров това е третата му самостоятелна изложба в галерия „Астри”.  Тринадесетте платна, които показва този път, са правени в последните осемнадесет месеца и стилово са следствие на цялото творчество на художника.

Досегашните сюрреалистични търсения на Човека с неговите многостранни, разнолики и объркани настроения, с много мимики, жестове, „вяра и безумство”, вече не изразяват нищо повече от безнадеждно и мимолетно присъствие на този свят. Вниманието на Тони Тодоров този път е изцяло към пейзажа:

„Живописта е като глад, изкуството е средство, което храни душевната празнота, а универсалната храна за духа е пейзажът. Една природна картина, с нейното мълчаливо излъчване, носи послание, трудно изразимо с думи, но с голямо съдържание” – споделя художника.

Погледът на Тони Тодоров към пейзажа е от две посоки. Едната е натурното пресъздаване с цел болезненото усещане за красота да бъде уловено от зрителя в картината. „Дословното” предаване на природата е правено с мисълта, че нещо, което е съвършено, не трябва да се променя. От съвършенството нито може да се отнеме, нито да се прибави.

Втората е търсенето на пейзажа във фриволни ситуации, създадени по фантазия. Това е светът, който създава за себе си художникът, с невъзможните състояния на пространството, но със същата особена тишина, която казва много и утолява болезнено изгладнелия дух.

Болката на художника е от безвъзвратната загуба на връзката на човека с природата, от деформациите, следствие на тази загуба. И въпреки това, в света, създаван от Тони Тодоров, „Диоген” продължава да търси Човека, „Самотникът” споделя самотата на луната, „Мъжът и жената” не могат да преминат границата на двата свята, в които съществуват.
Автор:
Astry Gallery
Публикация:
27.03.2009 г. 14:19
Посетено:
2867
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7594-izlozhba-zhivopis-na-toni-todorov-v-galeriya-astri