Изложби

Изложба графики и рисунки от колекцията на СГХГ

Различни периоди от развитието на графиката и рисунката у нас

Изложба графики и рисунки от колекцията на СГХГ
Мария Недкова, Женска глава в червено, 1979, монотипия


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия ще представи изложба с творби от своята графична колекция.

31 март – 26 април 2009

Върху лист хартия
Графики и рисунки от колекцията на СГХГ


Откриване 31 март, вторник, 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1
София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата представя 80 графики и рисунки от 52-ма художници, избрани от общо 3300 произведения, които се съхраняват във фонда на Софийска градска художествена галерия. Някои от тях са показвани в различни общи изложби, но цялостна експозиция с акцент върху специфичните особености на двата жанра не е правена повече от десетилетие.

Изложбата отразява различни периоди от развитието на графиката и рисунката у нас. Подборът се основава върху акцентиране на художественото качество и разнообразните технически и изобразителни похвати. Показаните произведения дават представа за промените в стиловото развитие на българското изкуство от началото на 20-ти век до наши дни, както и за динамиката при използването на различните техники (в графиката – суха игла, офорт, литография, акватинта, монотипия, гравюра на дърво, мецотинто; в рисунката – молив, пастел, туш, креда, темпера).

Включени са творби на емблематични за историята на българското изкуство имена, които работят през първата половина на 20-ти век: Васил Захариев, Иван Милев,
Николай Райнов, Веселин Стайков, Жорж Папазов, Давид Перец.

Следват някои от авторите, определили облика на изкуството ни и дали сериозен тласък на развитието на графиката както в посока на разнообразие на стилове, така и на техники от 60-те години на 20-ти век насам. Представени са Тодор Панайотов, Борислав Стоев, Златка Дъбова, Анастасия Панайотова, Румен Скорчев, Петър Чуклев, Мария Недкова, Атанас Нейков, Христо Нейков, Симеон Венов и др.

Включени са и следващите поколения художници, чието творчество през последните години допринася за обогатяването на двата жанра: Иван Нинов, Георги Лечев, Николай Майсторов, Светла Георгиева, Христо Кърджилов, Васил Попов, Стефан Божков, Явора Петрова, Валентин Стефанов, Нина Ковачева, Кирил Прашков, Милко Павлов, Емил Миразчиев и др.
Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
27.03.2009 г. 13:16
Посетено:
1750
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7590-izlozhba-grafiki-i-risunki-ot-kolektsiyata-na-sghg