Изложби

"Носталгично" - изложба живопис на Бончо Асенов

Нова изложба в Арт галерия "Ларго", Варна

"Носталгично" - изложба живопис на Бончо Асенов


◊ СЪБИТИЕТО

В четвъртък, 26 март, от 18.00 часа в арт галерия “Ларго” на ул. "Тодор Икономов" 1 (зад Икономическия университет - Варна), се открива живописна изложба под надслов - “Носталгично”. Седмата поред изложба в новата арт галерия на Варна представя най-новите платна на Бончо Асенов.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Любима тема на твореца са старите български къщи, селца, манастири, всички онези сакрални места, съхранили българския дух. В неговите пейзажи оживява неповторимата атмосфера на градовете и селцата ни, където отделната постройка, било то историческа сграда или най-обикновена рибарска хижа, са превърнати в знак на миналото, в свидетелство на историята. Колоритните фасади, приятните топли гами са в противовес, но и в симбиоза с ярките, лазурно сини или буреносно мастилени небеса в картините му. От платната му струи светлина, всяко кътче в света на Бончо Асенов е обляно в слънчеви лъчи. И това придава на творбите му този неповторим и уникален колорит и рисунък, който прави картините му разпознаваеми, където и да ги видим по света.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Художникът е роден през 1950 г. в Кюстендил. В творческата му визитка фигурират награда “Струма” за живопис, участия в Световното биенале на изкуствата в Базел, Швейцария,  Златен медал от Салона за изящни изкуства в Марвил, Франция през 2006 г. и участия в повече от 70 изложби в страната и чужбина.

По-важни негови изложби са индивидуалните му изяви в Тулуза, Франция – 1990, 1996 и 1999 г., Торонто, Канада – 1992 г., Глазгоу, Шотландия – 1992, 1996 г., Хелзинки – 1994 г., Рио де Жанейро и Ресифе, Бразилия - 2003 г.

Заслужено признание художникът получава от японските ценители, където най-известните токийски галерии “Такашимая” и “Тобо” откупуват над 100 негови картини. Платна на Бончо Асенов са притежание на частни колекции във Франция, Мексико, Италия, Германия, Швейцария, Финландия, Гърция, Испания, Канада, Япония, САЩ, Великобритания, Кувейт, Южна Корея и др. Живее и работи в София.

Повече информация и снимки на http://www.gallerylargo.blogspot.com.
Автор:
Нели Вълчева
Публикация:
26.03.2009 г. 09:58
Посетено:
2034
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7582-nostalgichno-izlozhba-zhivopis-na-boncho-asenov