Изложби

Картини от една изложба събра двама творци

Музиката вдъхнови живописец и фотограф

Картини от една изложба събра двама творци


◊ СЪБИТИЕТО

Николай Бузов и Александър Нишков - „Картини от една изложба” 

От 17 до 29 март 2009

в Русенската художествена галерия


. Изложбата е в рамките на 49. Международен фестивал „Мартенски музикални дни”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Музиката на композитора Модест Мусоргски е вдъхновила двама творци - русенския живописец Николай Бузов и известния фотограф Александър Нишков. Интересното в експозицията е, че те са създали своите откровения с изразните средства на двете изкуства. Инвенциите са претворени така, както ги чувства всеки един от тях - оригинално и експресивно.

Общото и различното в почерка им е, че произведенията на авторите определено подчертават понятията за реално и абстрактно. Александър Нишков създава сюрреалистични образи по вдъхновилите го пиеси на Мусоргски. Николай Бузов, който е верен на абстрактния изказ в творчеството си, с лекота превръща формите в символи на същите тези пиеси. Емблематични или като пулсиращи ноти, те са знаци, които откриваме в живописните му платна.

Музиката винаги е била общ език и съвсем естествено е да намери място в света на фотографа и художника. Колкото до общата експозиция в залата на Русенската художествена галерия, тя е доказателство, че в света на модерното изкуство днес няма граници и красотата прелива във форми и багри.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
25.03.2009 г. 14:48
Посетено:
1173
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7579-kartini-ot-edna-izlozhba-sabra-dvama-tvortsi