Изложби

Ралица Денчева живописва поетични цветни копнения

Художничката препрочита приказната история на Андерсен - "Цветята на малката Ида"

Ралица Денчева живописва поетични цветни копнения


◊ СЪБИТИЕТО

Художничката Ралица Денчева представя своя изложба в русенската галерия „Ави Арт” от 17 март до 7 април 2009. В малкото пространство тя е приютила живописни творби.

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРКАТА

Ралица Денчева – експресивна и нежна като поетичен стих, деликатна по женски, се завръща в родния си град Русе със силна авторска изложба и разголва душата си пред публиката. В платната й блика светлина, красота и пъстри цветя. Те са символично послание за хармония и любов в живота. Цветните градини, които присъстват в маслената живопис на Ралица Денчева, са натоварени със силата на житейската философия, те са обиталището на душите, в които успява да надникне художничката по свой оригинален начин, и всичко това я прави уникална.

Цветята, които присъстват в творческото й вдъхновение, са розите, родени от кръвта на истината и флиртуващи нежно с реалния свят, маргаритите - жизнерадостни и чисти като утрото на новия ден, алените макове, опияняващи погледа до забрава, лилавите камбанки – елегантно напомнящи за себе си с магическото си присъствие. Наричам ги плачещи цветя, защото дуализмът в тях е ярко изразен и като показват силата си в естествената красота, стават част от преходността, от мига и отминават като хайку стих, като послание, което оставят в отронен лист, а останалото е мълчание.

Ралица Денчева препрочита приказната история на
Ханс Кристиян Андерсен - „Цветята на малката Ида”, но по свой оригинален начин, отличаващ я от останалите творци. Русенката е много силна в графичното представяне на портретите. Това е любимата й техника - да рисува с молив; чувства се уверена, защото успява да покаже плавната линия на женското лице, одухотвореността и чувствеността в израза. Самоуверен, изящен и прецизен щрих е най-точното определение за рисунъка на Ралица Денчева. За жалост, ценителите на тези творби са малко и авторката засега работи в областта на живописта. Това й позволява обаче да бъде интересна и търсена от издатели на книжния пазар.

Ралица Денчева е участвала със свои илюстрации в оформянето на лиричното томче „
Само за теб. Българска женска любовна лирика”, което наскоро се появи по книжарниците, както и на антологичната сбирка „Душата ми е стон. Антология на българския символизъм”. Талантливата художничка е живописвала и по стените на столична детска градина, както е участвала и в проект за иконописване на стените на столична църква. Не може да се отминат равнодушно и маслените портрети на българката в народните носии. Те са заредени с невероятно излъчване, което струи от благородните им очи и осанка.

За в бъдеще на художничката й предстоят изложби в страната, както и съвместни проекти за оформяне на книги.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
23.03.2009 г. 17:13
Етикети:
Посетено:
1410
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7566-ralitsa-dencheva-zhivopisva-poetichni-tsvetni-kopneniya