Изложби

Изложба "120 години от рождението на Константин Щъркелов"

Над 250 творби, предоставени от частни лица, институти, музеи и галерии

Изложба "120 години от рождението на Константин Щъркелов"


◊ СЪБИТИЕТО

От 25 март до 14 април 2009 г. в Градска художествена галерия - Варна ще бъде представена

изложбата "120 години от рождението на Константин Щъркелов"

. Куратор г-жа Пламена Димитрова-Рачева (изкуствовед).

Откриване на изложбата в сряда, 25.03.2009, от 18.00 ч.

Ще бъдат показани над 250 творби, любезно предоставени от частни лица, някои институти, музеи и галерии.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Константин Георгиев Щъркелов (25 март 1889 - 29 април 1961) е именит български художник-пейзажист.

Роден в София през 1889 г., учил се в Русия и София. Майстор на акварела. Съвършен техник, характерен с рафинирания си реализъм. Той създаде школа у нас, и има последователи в акварелната живопис. Картините му и до днес са оценявани най-скъпо и са много търсени.

През 1915 Щъркелов завършва живопис в Държавното художествено-индустриално училище в София при проф. Иван Мърквичка. Рисува пейзажи и цветя предимно с акварел като създава свой маниер в тази област. Щъркелов е най-прочутият и изявен български художник акварелист. Излагал е свои творби в самостоятелни изложби в България, Чехия, Венеция, Германия, Унгария. Участвал в колективните изяви на българските художници. Ненадминат майстор на акварела, Щъркелов е оставил многобройни пейзажи, пресътворяващи красотата на българската природа. Между най-добрите му творби са пейзажи от Рила, Пирин, Софийско и Търновско.

"Когато рисувам – било пейзаж или цвете, аз чувам музика или като че ли прочитам стихове на Лермонтов или Надсон. А когато слушам голям оркестър или хор, аз виждам пейзаж… Тия пейзажи, що са дните на моите тъжни песни, тия малки мирове, на които душата се е спирала, споделяла е своето настроение. Там е истинският й ̀"живот" – изповядва художникът Константин Щъркелов, наричан "цар на акварела".

След 9 септември 1944 година Константин Щъркелов е изселен, изключен е от СБХ и прекарва пет месеца в Централния затвор.

Творчеството му е отречено и забравено с категоричния бутафорен езиков замах на комунистическия профанизъм: "чужд на прогресивните и революционни идеи, официален художник на буржоазния режим и царски любимец".

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
21.03.2009 г. 08:53
Етикети:
Посетено:
2357
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7553-izlozhba-120-godini-ot-rozhdenieto-na-konstantin-shtarkelov