Изложби

Изложба на Стефан Халтер в Буларт галерия - Варна

Живопис / инсталация / обекти

Изложба на Стефан Халтер в Буларт галерия - Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Буларт галерия представя

Стефан Халтер - Германия

Pigsartpigs project

живопис / инсталация / обекти

Откриване: 19 март (четвъртък) 2009 от 18,30 ч.
ул. "Шипка" 22 - Варна


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Стефан Халтер е роден през 1977 г. в Хилдесхайм, Германия. През 1999 г. се дипломира в Лайпцигския университет, специалност германистика, лингвистика и немска литература. Заниманията му в областта на съвременните медии стартират през 2000 г. Работи в областта на инсталацията, живописта, реди-мейд и текста. В творбите си използва предмети от бита или имитира такива. Заиграва се с общоприети понятия и манипулира значения. В творбите му намират място парчета от модни фетиши, улични икони, а модният жаргон често се превръща в артистичен елемент. 

Има публикации в немски литературни издания и антологии за съвременна проза. Водил е сутрешно културно предаване по Хамбургската телевизия. Художникът живее и работи в Берлин. Проектът му в галерия "Буларт" е част от програмата „Младо изкуство” и е резултат от двегодишна подготовка.


◊ ПРОЕКТЪТ

Провокиран до известна степен от антиутопиите на Оруел, проектът на Стефан Халтер, представен в "Буларт", се нарича pigsartpigs (от ”pigs” - англ. - прасета). Радикален и ироничен в своите търсения, авторът изразява позиция на несъгласие с комерсиалните артструктури и фалшификации. Използва прасето като парадоксален символ на доброто и грозното в артсистемата, задава въпроси за манипулациите във визуалния език и в същото време провокира към размисъл – дали нещата са такива, каквито изглеждат.

Прасето по своята същност, пише той в текста към изложбата, е умно същество, а и служи на човека със своите органи, но пък живее и се мултиплицира в нечиста среда, манипулирано в тази среда, станало нарицателно заради поведението си. Игра на думи, манипулативни значения, гротеска и ирония, подпомагат авторското изследване. Месото и златото като символ на благополучие, копчета “Армани”, произведени в Далечния изток, консервни кутии, спринцовки, домашна машина за месо, охранителна камера и прасета в различни ситуации, са част от инструментите в артистичната дисекция.

Радикална по своя език, но и заредена с чувство за хумор, изложбата провокира множество въпроси за мястото и ролята на съвременния художник в добре структурираната система на урбанизираното и консумативно общество.

Автор:
Дора Дончева
Публикация:
18.03.2009 г. 17:17
Посетено:
924
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7533-izlozhba-na-stefan-halter-v-bulart-galeriya-varna