Изложби

Световноизвестният "Сатирикон" гостува в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Ретроспективна изложба

Световноизвестният "Сатирикон" гостува в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

Музеят Дом на хумора и сатирата ще зарадва своите приятели и почитатели с ретроспективна изложба от прочутия по цял свят полски конкурс
"Сатирикон".

Откриването е на 24 март 2009 г., от 17.30 часа в зала 5.

Скъпи гости на събитието ще бъдат г-н Гжегож Шчепаняк, директор на Центъра за култура в Легница и г-жа Елжбета Петрашко, уредник на изложбата.
Гостуването става възможно с любезната подкрепа на Полския институт в София, като вечерта ще имаме удоволствието и да се запознаем с неговия нов ръководител г-жа Александра Михалска, и.д. директор.

Експозицията показва творби на повече от 120 автори от близо 30 страни. Същата колекция ще се открие на 27 април в Полския институт в София, а подобна ретроспективна изложба на
"Сатирикон" гостува в началото на март в Европарламента в Брюксел.


◊ НО КАКВО Е САТИРИКОН?

В полския град Легница – проява без конкуренция със сериозно име по цял свят. Според американското списание "Witty World" конкурсът
"Сатирикон" е един от 10-те най-добри фестивали, затова му присъжда плакет Grand Prix. Международната асоциация на организациите на карикатуристите ФЕКО му отрежда максимална оценка “5 звезди”.

 
◊ МАЛКО ИСТОРИЯ

"Сатирикон" започва през 1977 г. като проява от местно значение – изложба рисунки на вроцлавски художници по инициатива на Анджей Томялойч (1947-1991) от Легница и Роберт Шецувка от Вроцлав. През 1978 г. изложбата се превръща в национална изложба-конкурс за сатирична рисунка. Скоро програмата се обогатява и се появява Международната фотографска изложба “Фотошега” (1980); през 1985 г. проявата получава статут на международен конкурс.

"Сатирикон" предлага и множество съпътстващи прояви, като акцентът е върху изложбите на най-изтъкнати автори. Досега в Легница са показвани творческите си постижения множество големи имена на карикатурата не само от Полша, а също така от Австрия, България, Русия, Сърбия, Чехия и други страни.

 
◊ ДНЕС

Днес "Сатирикон" е конкурс, отворен за художници, графици, скулптори, плакатисти и фотографи. Например за последното издание 2009 г. са получени 2674 творби на 747 автори от 50 държави. България има свой член в международното жури, това е Валентин Георгиев, носител на Гран при от Сатирикон 2008, и двама лауреати с ІІІ награда и бронзови медали в първи и втори раздел: Ивайло Цветков и Румен Драгостинов. И тримата са художници-сатирици с ярко присъствие в нашия културен живот и добре познати на габровци като участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

 
◊ САТИРИКОН И ДОМЪТ НА ХУМОРА И САТИРАТА

Творческите контакти в областта на хумора датират още от първата изложба в Легница, по-късно художници и специалисти от музея в Габрово са членове на международното жури или присъстват на откриването на конкурсната изложба в Полша, а полски колеги гостуват за откриването на Биеналето в Габрово. Макар контактите в различните години да не са винаги активни, сегашното гостуване на полската делегация ще очертае новите измерения на сътрудничество между равноправни европейски партньори.

Домът на хумора и сатирата има покана за гостуване с изложба в Легница още през следващата година.

Автор: Венета Георгиева-Козарева
18.03.2009 г. 10:01
Посетено: 827
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7530-svetovnoizvestniyat-satirikon-gostuva-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo