Изложби

Изложба "Лица на маски, маски за лица"

40 фотографии и мултимедия, представящи фолклорния обичай "Сурва"

Изложба "Лица на маски, маски за лица"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Лица на маски, маски за лица"

Проект на Нели Гаврилова, Симеон Мильов и Бойко Йорданов

13-29 март 2009
Национална художествена галерия
София, пл. "Батенберг" 1



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Изложбата "Лица на маски, маски за лица", която ще бъде представена в Националната художествена галерия популяризира
у нас и в чужбина фолклорния обичай "Сурва". С експозицията в София завършва проектът на Нели Гаврилова - фотограф-художник, Симеон Мильов - етнолог, директор на Регионалния исторически музей в Перник, и Бойко Йорданов - фотограф, председател на Фотографския информационен център в София.

Изложбата включва 40 фотографии и мултимедия, представящи най-характерните съвременни маски и костюми, отразяващи духа на сурвакарския обичай, типичен за повече от 50 селища от Пернишка област. Целта на проекта е да популяризира в България и в чужбина фолклорния обичай "Сурва" - културен феномен, продължаващ и до днес една от най-старите традиции в българската обредност. Този обичай е поставил началото на най-големия Фестивал на маскарадните игри на Балканския полуостров, организиран от 1966 г. до днес в Перник.

Първият кадър по проекта "Лица на маски, маски за лица" е направен на 9 юни 2007 г. в село Извор, а последният - в село Долна Секирна на 9 декември 2007 г. За тези шест месеца са изминати 2760 километра, а снимките са от 22 селища в Пернишко - Извор, Копаница, Радомир, Перник - кв. "Бела вода", Мещица, Батановци, Косача, Лобош, Земен, Пещера, Елов дол и други. Направени са повече от 10 000 дигитални кадъра, като са заснети около 400 автентични маски и костюми.

В резултат на едногодишна работа по проекта, изследване и заснемане е издаден албум "Лица на маски, маски за лица". През януари 2008 г. изложбата е показана в Градската художествена галерия "Любен Гайдаров" в Перник, а през декември, по препоръка на Министерството на културата, част от творбите гостуват в Европейския парламент в Страсбург в рамките на честването на българската Коледа и други наши традиции.


Автор:
Владислав Христов
Публикация:
15.03.2009 г. 00:41
Етикети:
Посетено:
2095
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7501-izlozhba-litsa-na-maski-maski-za-litsa