Изложби

"Ерос и Танатос". Фотоизложба на Валентина Стойчева

Цветята - метафора на нашето човешко битие

"Ерос и Танатос". Фотоизложба на Валентина Стойчева


◊ СЪБИТИЕТО

Фотоизложба на Валентина Стойчева - "Ерос и Танатос" (Разказ за страстта и смирението)


Откриване на 31 март 2009, 18.00 ч.,
Галерията на Чешкия център
София, ул. "Раковски" 100

Изложбата ще продължи до 24.04.2009 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Използвайки образите на боговете от гръцката митология, от една страна - любовта, като израз на началото и младостта, и от друга – смъртта – краят, авторката, чрез голямоформатни фотографии на детайли от цветя, защитава своята поетична визия за единството и красотата на живота и смъртта, мистерията на вечния кръговрат на битието.



◊ ДУМИ ОТ ФОТОГРАФКАТА

“Цветята винаги са ме интригували. Обичам ги! Техният кратък живот е сполучлива метафора на нашето човешко битие. За седмица-две, заедно с тях преживяваме страстната драма на разцъфтяването, ярко, пълно с копнеж и желание, цъфтеж, който носи ново начало и край. Смъртта на цветята е също така поетична и цветна като тяхната младост. Само багрите са приглушени, деликатни, нежни.

Понякога съм тъжна, защото ми се струва, че има нещо дълбоко несправедливо в начина, по който е устроен човешкия живот... Когато сме млади, пълни с енергия и желание, ни липсват разбирането и опита... По-късно, когато те дойдат с годините, губим силата и страстта на младостта...

Разглеждайте тези снимки като мой опит да разбера и приема красотата от смирението на старостта. Тя е неделима част от любовта и страстта, единство, в което се крие мистерията на битието.

Фотографиите от поредицата "Ерос и Танатос" възникнаха спонтанно през 2003 година с моето увлечение по цветовете на Амарилиса. Темата за любовта и смъртта продължава да ме интригува, като под една или друга форма остава част от моите фотографски търсения.”


Валентина Стойчева

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
13.03.2009 г. 12:24
Етикети:
Посетено:
1300
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7476-eros-i-tanatos-fotoizlozhba-na-valentina-stoycheva