Изложби

Съвременен китайски дизайн показват в Русенската галерия

Постерите са оформени върху свитъци и изпълнени в традиционната техника „Го-хуа”

Съвременен китайски дизайн показват в Русенската галерия
Постер на опаковка с типичен китайски стил


◊ СЪБИТИЕТО

От 27 февруари до 15 март 2009 в Русенската художествена галерия, със съдействието на Посолството на Китайската народна република, е представена изложбата „Елементи на съвременен китайски дизайн”.

Експозицията включва творби на китайски автори от последните двадесет години, работили в областта на графичния дизайн. Експонатите са постери, оформени върху свитъци, и са изпълнени в традиционната китайска техника „Го-хуа”.


◊ ПОВЕЧЕ

Дизайнът има особено важна роля в борбата за „крайния клиент” в съвременното ни общество. Например дизайнът на една въздействаща опаковка може да бъде не само „облицовка за продукта”, но и да е едно украшение, да е в полза на потребителя дълго време, изпълнявайки „чудновати” функции, носейки върху себе си атрибутите на дадена компания. По такъв начин дизайнът на продуктите се превръща в един от основните компоненти за мотивирането при извършване на самите покупки. Със своите визуални, невербални символи, може да окаже огромно влияние сред определена аудитория.

Изложбата разкрива графичния дизайн не само като красива картинка, а и като наука със свои философия и история. Експозицията показва внушителен дизайн, получен от синтеза между познание, традиционна култура и естетиката на съвременния живот в Китай.

Откровеността и толерантността, присъщи за китайската култура, убедително присъстват в съвременния китайски графичен дизайн. Заемките и идеите, идващи отвън, са изкусно вплетени с типични колоритни китайски декоративни елементи.

Изображенията върху опаковки, книжни обвивки, етикети, постери, лого и дизайн, посветен специално на Олимпийските игри през 2008 г., са едновременно въплъщение, както на космополитността в съвременен Китай, така и на мъдростта на китайската култура.

Представената експозиция е докосване до китайския графичен дизайн, което хвърля светлина върху развитието на страната през последните две десетилетия.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
11.03.2009 г. 22:11
Етикети:
Посетено:
1101
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7465-savremenen-kitayski-dizayn-pokazvat-v-rusenskata-galeriya