Изложби

Двама русенски творци гостуват в столичната галерия "Средец"

Живопис и скулппура с поетични послания за любов

Двама русенски творци гостуват в столичната галерия "Средец"
Боряна Стефанова. "Молитва"


◊ СЪБИТИЕТО

От 5 до 15 март 2009 в галерия „Средец” на Министерството на културата е гостуващата двойна съвместна изложба на художничката Боряна Стефанова и скулптора Даниел Кънчев, които са творци от Русе.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Тридесет живописни платна представя художничката Боряна Стефанова в столичната галерия. Освен пейзажите от красивите родни места и китни български селища, Боряна показва пред аудиторията и другото си творческо амплоа. В този аспект тя е по-силна и въздействаща, защото емоцията от платната прелива и рамката остава като символика във времето и пространството. Експресивността й успява да направи съпричастен всеки, който се докосне до нейния свят. Опирайки се на трактовките от религиозната тематика и библейските притчи, тя ги пречупва през своя светоглед и рисува картини като „Светлосиньото до мен”, „Молитва”, „Отмора”, "От косите ми дългите мъки вземи” и т.н. Преживяното е изкристализирало в болка, страдание и съвършена простота. Светлината, багрите, които галят погледа и са подбрани в нарочно търсените пастелни цветове, прошепват за човешката любов. Красотата е истинска и тържествува. Символиката на синьото е нарочно търсена, защото тя се асоциира с извисяването на духа. Контрастът е другата силна страна в платната, внася светлина, която е акцент в точно представените детайли - любовта, прегръдката, ръцете.

Срещата с творчеството на Боряна Стефанова със сигурност ще предизвика много размисъл и надявам се почитателите на живописта да намерят отговорите на въпросите, които отправя русенската художничка както в алегоричен, така и в прав текст.

Даниел Кънчев е скулпторът, който с творбите си допълва пространството в галерията. Лиричен и експанзивен, така може да се определи творческият му заряд. Той е вдъхновен от поезията, полета на мисълта и истинския човешки дух.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
11.03.2009 г. 22:08
Посетено:
1176
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7464-dvama-rusenski-tvortsi-gostuvat-v-stolichnata-galeriya-sredets