Изложби

Нейко Нейков – изложба сценографски проекти

Изложба на "Шипка" 6

Нейко Нейков – изложба сценографски проекти
"Лазарица" - Й. Радичков, реж. Крикор Азарян, Народен театър "Ив. Вазов" 2005

◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

Нейко Нейков – изложба сценографски проекти 

Откриване на 14 март, 18 часа
ул.”Шипка” 6, етаж 4

Изложбата ще продължи до 30 март 2009


◊ ИЗЛОЖБАТА

Дългият процес на създаване и налагане на една постановка е чужд за външния наблюдател. Част от пътя до зрителя остава скрит, а изгледа и образността спомагат за възприемане, осмисляне и усвояване на основната идея,  очертават образите, епохата и средата по-достъпно и пряко. В тази изложба ще проследим търсенето и достигането до подходящия, разбираем вариант за хората в залата, оживяването на цял един, тълкуващ свят, който ще ни накара да открием – естетическите, културните и технически стойности на сценографията.

Изложбата включва увеличени изображения на винил от реализирани сценични проекти и скици за неосъществени постановки с размер 140/100. Всички те са събирани  през 25-годишната работа на автора в Сатиричния театър и през годините на работа в други театри при осъществяването на над 100 постановки, обхващащи българска, руска и западно-европейска драматургии.

Представените проекти са от постановките:  „12 стола”, „Антихрист”, „Дядо Петковите бивалици и небивалици”, „Менехмовците”, „Чер хайвер и леща”, „Рей”, „Ревизор”, „Хранениците на Йорда”, „Дундо Марое”, „Големанов”, „Да не бъде забравен Херострат”, „Мата Хари”, „Лазарица”, „Михал Мишкоед”, „Светото семейство”, „Съзаклятието на лицемерите”, „Москва-Петушки” и др.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Нейко Нейков е роден на 27 октомври 1943 в гр. Пловдив. Завършва НХА „Николай Павлович” през 1971 специалност „Сценография”  при проф. Георги Каракашев и проф. Георги Иванов. Работи (на щат) в театрите в Силистра, Русе, Пловдив, Централния куклен театър в София, Държавния Сатиричен театър София, Кърджали и Сливен. Гостува като гост-сценограф в повечето театри в страната. Бил е в екип с режисьорите Слави Шкаров, Любомир Дековски, Маргарита Младенова, Красимир Спасов, Иван Добчев, Кръстьо Мирски, Анастас Михайлов, Гриша Островски, Стоян Камбарев, Бранко Плеша, Николай Ламбрев, Юлия Огнянова, Бина Харалампиева, Ивайло Христов, Крикор Азарян и др.

Отличия:
. Награда на СБХ „Пенчо Георгиев” 1979 за „Антихрист” от Емилиян Станев и „Босилек за Драгинко” от Константин Илиев;
. Награда на САБ за сценография 1979, 1983 и 1984;
. 1990 г. - номинация за „Аскер” за „Любовникът” от Харолд Пинтър;
. Награда „Аскер” 2003 за сценография на пиесата „Лазарица”; орден „40 години НРБ”;
 
Член на Съюза на артистите в България и на СБХ


Автор: СБХ
11.03.2009 г. 12:37
Посетено: 2612
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7459-neyko-neykov-izlozhba-stsenografski-proekti