Изложби

"Магнетично" - изложба на Божидар Йонов

Компютърно генериран дизайн

"Магнетично" - изложба на Божидар Йонов


◊ СЪБИТИЕТО

Съюз на българските художници

Изложбена зала „Райко Алексиев”
София, ул. „Г. С. Раковски” 125

Божидар Йонов
Магнетично

компютърно генериран дизайн

Откриване: 11 март 2009 (сряда), 18.00 часа
Изложбата продължава до 30 март (понеделник) 2009 година


◊ ИЗЛОЖБАТА

Две години след самостоятелната изложба в Националната галерия (зала „Параклиса”), обявена от автора за репетиция – Божидар Йонов показва нови произведения, продължаващи духа и линията на онова, което тогава удиви специалисти и публика и подсказа началото на ново/непознато творческо превъплъщение на един от привидно най-познатите автори в съвременната българска визуална култура. Всепризнат майстор на плаката и на различните форми на графичния и пространствен дизайн, завършил „Стенопис” и реализирал немалко монументални произведения, Божидар Йонов продължава своите артистични провокации, експерименти и доказателства, че в света на изкуството предсказуемото не е достойнство.

Колекцията МАГНЕТИЧНО включва 45 авторски художествени разработки на компютърно генерирани изображения, чиито отправни точки са също авторски дигитални фотографии на различни обекти, структури и материи. За изпълнението на произведенията са използвани дигитални отпечатъци върху платно, надживописвани ръчно с акрилни бои и лакове. Повечето от произведенията са „заченати” по време на двумесечната творческа резиденция на автора в ателието на Националната художествена академия в Сите Ентернасионал дез'ар в Париж през лятото на 2008 година.

Едва ли би имало значение за общото им въздействие, как точно ще бъдат назовани тези произведения:
• живописни композиции, създадени със средствата на дигиталните технологии
или
• компютърно генерирано и дигитално възпроизведено изкуство/дизайн с допълнителна ръчна обработка.

Същественото е, че МАГНЕТИЧНО е една вълнуваща индивидуална артистична реакция към света, изкуството и новите технологии, която регистрира не само удоволствието от играта на своя автор, но и въвлича зрителя в преживяване/изследване, което се развива на границата на реалното и виртуалното, предлагайки необичайни гледни точки и дистанции и откривайки по думите на своя автор: "нов свят, чиято непозната и незабелязана естетика провокира въображението и емоцията".


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗКУСТВОТО НА БОЖИДАР ЙОНОВ

"… Божидар Йонов използва фотографията, за да стигне до естетическите залежи в „човешкия предмет”, както ще го нарече Ортега-и-Гасет; оставя го да се разпадне на поредица от абстракции.

… артистът подрежда „естествено възникналите” абстракции в двуизмерни пространствени цялости, които обаче не принадлежат на пространството, а на преживяването, на произвола и обратите му...”
Георги Лозанов, януари 2007


„... Ако се вгледаш в него отблизо, ще видиш много отделни детайли – картини. Например: релефни карти с лобните места на мечтите... лунни пейзажи с кратери от бивши и настоящи пробойни... сребристите гори на спомените... За да ги слепиш отново, ще са ти нужни време, търпение и много лепило...

... абстрактни картини, чийто сюжет е кодиран в тъканта на фактурата и в самата мистерия на технологията – принт върху платно плюс акрилни мануални намеси. Йонов използва умело новите медии на макрофотографията и заедно с компютърните възможности за уголемяване, вникване и обработка на изображението съумява да постигне особени, проникновени и „вчувствани” технообрази.”
Мария Ландова, списание „Лик”, брой 3, март 2007


... Тези произведения са отстранени от “непосредственото живописване” поне по две причини. Първата е в “генетичното” създаване на образа, който е неръкотворно получен чрез макрофотографиране на различни обекти и повърхности, които впоследствие са дигитално увеличени – превръщайки се в абстрактен “визуален шум” от грапавини и цветове. Втората причина се крие в структурата на самата повърхност – това е гладката материалност на дигиталния принт, семантично контрираща съществуващите (единствено чрез нейната информативна способност) експресивни визуални ефекти и дигитални фактури.
Свилен Стефанов, януари 2007
Автор:
СБХ
Публикация:
08.03.2009 г. 12:11
Етикети:
Посетено:
964
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7442-magnetichno-izlozhba-na-bozhidar-yonov