Изложби

Изложба на Сандра, Кристина и Калина в галерия "Шмиргела"

Керамика, фотография, графика

Изложба на Сандра, Кристина и Калина в галерия "Шмиргела"


◊ СЪБИТИЕТО

Център-ателие “Николай Шмиргела”

Ви кани на изложбата

“Сандра Кристина Калина”
керамика, фотография, графика

Откриване: 3 март 2009 г. от 14,30 ч. до 22,00 ч.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Големите пространства често разделят хората (безбрежният океан, огромната планина, безкрайната пустиня), докато малките пространства ги събират. Така център-ателие "Н. Шмиргела" от една година събира заедно трима художници, които работят с децата, идващи на рисуване и керамика в ателието, водят групи по рисуване и керамика за възрастни, помагат в занятията по арт терапия. Някак нямаше как да не се роди идеята за съвместна изложба.

И ето – на 3 март, вторник, след 14.30 ч., на чашка следобедно кафе, което неусетно ще се превърне в чаша вино, Сандра Наумова, Кристина Бакларова и Калина Чанкова ще очакват приятелите си в център-ателие "Н. Шмиргела", за да им покажат последните си творби. Сандра – керамика, Кристина – фотография, Калина – графични експерименти върху хартия чрез шаблони и аерограф.

Така, събрани заедно в пространството на ателието, работите на трите авторки ще могат да бъдат видени в изложбата "Сандра Кристина Калина" от 3 до 24 март 2009 г.


◊ АВТОРИТЕ

Сандра Наумова е родена на 9 януари 1984 г. Завършва училището за приложни изкуства в София, специалност „Металопластика”. През 2008 г. се дипломира като магистър по керамика в Националната художествена академия при проф. Б. Бончев. 3 месеца през 2007  г. специализира керамика по програма Erasmus в Академията за изящни и приложни изкуства в гр. Cuenca, Испания. Има участия в общи изложби металопластика и керамика.

В център-ателие ”Н. Шмиргела” води неделната група по керамика “родители/деца”, участва в занятията по арт терапия.

Сандра за керамиката си в изложбата “Сандра Кристина Калина”: “Денят не съществува без нощта, светлината – без мрака. Човекът няма своята светлина без своя мрак. Както в природата, така и във всяко нейно творение, откриваме тази зависимост – няма добро без лошо. Лошо ли е лошото, когато ни учи да отличаваме доброто?! Във всеки човек е заложена тази природна взаимовръзка. Именно тя поставя въпроса за нашия съзнателен избор. Всеки човек е автор. Всеки живот е творба, личната свобода, образа на нашия идеал. Изборът е творбата, чийто образ решаваме да създадем. Черно-бялото е графичният израз на това. В цвета е волята на свободния избор.”


Кристина Бакларова е родена на 18 април 1971 г. През 1996 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Керамика”, с преподавател проф. Б. Бончев. Има участия в пленери по керамика и общи изложби в България, Австрия, Тунис, Франция, Сърбия, Турция. Подрежда 2 самостоятелни изложби: 2005 г. в галерия „Грита”, София (керамика, рисунки), и 2007 г. в галерия “Астри”, София (керамика, фотография).

В център-ателие „Н. Шмиргела” води съботните детски групи по рисуване и керамика и курса по керамика за възрастни в четвъртък вечер.

Кристина за фотографиите си в изложбата “Сандра Кристина Калина”:
“Използвах свойството на фотографията да запечатва мига, за да подредя в мозайка моментите от живота около мен, които са ме учудили, възторгнали, успокоили, утешили...”


Калина Чанкова е родена 22 юни 1983 г. Завършва училището за приложни изкуства в София, специалност „Текстил”. Приета е в Националната художествена академия, където завършва специалност „Текстил” при проф. Ани Бояджиева. Работила e като декоратор в сп. "BRAVACASA", сп. "Decor", сп. "Всичко за жената". Има участие в няколко групови изложби и пленери в областта на графиката и керамиката.

В център-ателие „Н. Шмиргела” се занимава в областта на изящните и приложни изкуства с деца с увреждания, аутизъм и претърпели насилие, води и групата по рисуване за възрастни-лаици.

Калина за графиките си в изложбата “Сандра Кристина Калина”: “Личното ми усещане е, че като въздействие натюрмортите ми звучат леко и бутафорно, носейки духа на носталгия по едни отминали времена...” 


Изложбата ще продължи до 24 март 2009 г.


Автор:
Лилия Николова
Публикация:
28.02.2009 г. 17:27
Посетено:
1872
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7401-izlozhba-na-sandra-kristina-i-kalina-v-galeriya-shmirgela