Изложби

Изложба на Мариса Булоса в галерия "Леседра"

Носталгия по изминалото време и по изгубеното време

◊ СЪБИТИЕТО

Мариса Булоса
Мексико


Семеен албум
Графика – инсталации


5 март – 27 март 2009

Откриване на изложбата и среща с художничката на 5 март, четвъртък, от 17 до 19 часа
Леседра - галерия за съвременни артпроекти
ул. "Милин камък" № 25
Лозенец, 1164 София


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА
 
Семеен албум
Графика – инсталаци
и

Мариса Булоса в съвременното мексиканско (и световно) изкуство е сравнявана с Марсел Пруст в литературата.

Откровенията на художничката за нейното творчество:

Работата ми като художник се основава върху спомените и нещата, отдавна отминали. По този начин преоткривам и преоценявам смисъла на понятието „време”.

Работите ми се отнасят за моя собствен живот, както и за живота на хора, които никога не съм познавала. Те се занимават с детството на човека, със живота и със смъртта. В тях се концентрира носталгия по изминалото време и по изгубеното време. Появяват се скъпи на сърцето неща, както и полузапомнени, полузабравени събития.

Средствата на фотографията са много важен източник за създаване на моето изкуство.

Някои от фотографиите са на моето семейство, други се отнасят за живота на хора, които се случва да опознавам от стари книги и документи, намерени по пазарите, на таваните, в старите забравени куфари.

Документите са много интересни – паспорти, свидетелства за раждане, готварски рецепти, книжки на автомобили, писма или фрагменти от писма. Както някои от моите захвърлени документи тези обекти съставят картината на едно особено лично време, връщат към детството, навяват отдавнашни спомени.

Използваните ежедневно предмети са много важна част от моите произведения – такива предмети като ножове, вилици и обувки.

Обувката е моята особена и най-голяма творческа мания, защото тя носи нашата тежест и е свидетел на лъкатушенията ни през този живот.

И когато вече е износена, обувката е захвърлена край брега на реката или някъде извън пътя. За мен обувката е символ на мигранта. Твърде много самата аз съм се премествала през моя живот. Износила съм много обувки. Така че по някакъв начин, в някакъв смисъл и аз съм мигрантка.

Природата е друг важен елемент в моите произведения. Такива органични форми като растенията например имат своето естествено място в  рисунките ми, както и в моите графики (офорти).

Понастоящем успоредно с работите върху хартия много експериментирам и с керамика. Докосването до глината ме приближава повече до земята.

Автор:
Галерия Леседра
Публикация:
26.02.2009 г. 20:24
Посетено:
772
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7379-izlozhba-na-marisa-bulosa-v-galeriya-lesedra