Изложби

Изложба на Йордан Милтенов (1919-1967) в галерия "София прес"

Шаржове, портрети и рисунки

Изложба на Йордан Милтенов (1919-1967) в галерия "София прес"
Радой Ралин


◊ СЪБИТИЯТА

Изложба шаржове, портрети и рисунки на Йордан Милтенов (1919-1967)

и
Представяне на книгата „Поет по душа и призвание” от Йордан Милтенов

На 5 февруари (четвъртък) от 18.00 ч.
Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29

Изложбата ще продължи до 14 март 2009


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЙОРДАН МИЛТЕНОВ

„Йордан Милтенов (1919–1967) – един светъл, слънчев човек, с обаятелна усмивка. Така го помнят неговите близки и приятели; авторът на „Приключенията на Чипоноско“, с които са израснали поколения български деца; откривател на млади поетични таланти, на млади автори на приказки и произведения за деца; автор на осем книги с поезия, басни в проза, приказки и публицистика и една с преводи на поезия.

Поет от поколението на 40-те години на миналия век, Милтенов често пъти е забравян при изброяването на неговото поетично поколение от именити творци: Александър Вутимски, Александър Геров, Валери Петров, Богомил Райнов, Веселин Ханчев, Радой Ралин, Божидар Божилов и др.

Причината е в това, че освен първата си поетична книга, приживе той не публикува нищо от своята поезия.
През целия си живот живее повече за другите. Щедро раздава своите умения, сили и познания, своя талант за истинското израстване на едно поколение именити поети и приказници, на писатели и публицисти. В работата си в младежката редакция на Българското национално радио и в сп. „Младеж“, в детските издания – сп. „Пламъче“ и др., в издателство „Народна младеж“, като редактор във в. „Литературен фронт“ и главен редактор на издателство „Български художник
“… И още – като ръководител и консултант на редица литературни кръжоци и клубове, „приятел на класа“ в софийски средни училища и другаде…

Таланти с такава разностранност и високи художествени постижения в различни литературни жанрове и като художник рядко се срещат не само у нас, но и в европейската и в световната литература. Затова светлата личност на Йордан Милтенов и създаденото от него в изкуството, изградените с негово участие талантливи български поети и писатели няма да бъдат забравени и оставят трайна следа сред най-високите ни постижения в изкуството на словото и в рисунката.”

Константин Младенов


◊ ЗА КНИГАТА

В изданието на „Български художник” за пръв път Йордан Милтенов се представя цялостно като поет с лирика, със стихове с фолклорни мотиви, с поемите си, с хумористичните си стихове, със своите афоризми „Мисли на едно сърце“, с преводите си на Лангстън Хюз. Повечето са малко познати или напълно неизвестни.

За пръв път тук са публикувани негови кратки разкази, малки приказки, есета и публицистика и спомени за него. Както и повечето негови портрети, рисунки и шаржове.

С издаването на „Йордан Милтенов – поет по душа и призвание“, се поставя добра основа за бъдещо изследване на неговото творчество, за да заеме достойно място сред своето поколение в литературата.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Сред предизвикалите особен интерес творби са и неговите шаржове, портрети и рисунки на писатели, художници, хора на изкуството, на обикновени хора от цялата страна, които посмъртно бяха показани досега в две изложби. Част от тях бяха публикувани и в печата.

Всред най-сполучливите са шаржовете на Н. Фурнаджиев, Г. Караславов, Емил Манов, Ст. Цанев, Радой Ралин и др. Откроява се изтънченият профил на Вутимски.

Те са част от богатият архив на писателя, грижливо съхраняван години наред от неговата съпруга Мария Милтенова – авторка на книги с белетристика и историографски изследвания, публицистика, на редица статии и спомени за Милтенов и Вутимски. Тя публикува част от стиховете на Милтенов и неговите писма.

• Събитията са с любезната подкрепа на СБХ, СБЖ, СБП.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
25.02.2009 г. 16:50
Посетено:
1744
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7371-izlozhba-na-yordan-miltenov-1919-1967-v-galeriya-sofiya-pres