Изложби

Изложба на Тим Улрихс в СГХГ

Рисунки, колажи, обекти и инсталации, създадени в периода от края на 60-те години до днес

Изложба на Тим Улрихс в СГХГ
Паваж от глави на Тим Улрихс: улична настилка от глави-павета, 1978/80


СЪБИТИЕТО

На 26 февруари 2009, четвъртък, от 18.30 часа
в Софийската градска художествена галерия
се открива
изложба на Тим Улрихс.

• Пресконференция с участието на автора - в деня на откриването (26.02.2009), четвъртък от 11.00 часа в ІІІ зала (ІІ етаж) на СГХГ 

Изложбата се реализира съвместно с Гьоте институт България и показва негови оригинални творби от колекцията на Роберт Симон, част от Музея на изкуството в Целе, Германия.

Изложбата ще продължи до 22 март 2009


◊ ЗА АВТОРА


Тим Улрихс е един от най-известните концептуални художници на 20. век. Роден през 1940 г. в Берлин, той започва артистичната си кариера в началото на 60-те години на 20. век и много бързо привлича вниманието на публиката със своите акции и манифести.

Тим Улрихс работи в много посоки и в различни области: скулптура, фотография, колаж, инсталация и пърформанс. Философията, която изповядва в изкуството, е проста: за него животът е изкуство и изкуството е живот. Нарича това, което създава, „тотално изкуство”. Често мястото, където живее, функционира като художествена галерия, а също така той обича да излага сам себе си като произведение на изкуството. Дори се регистрира под номер 1535 в регистъра на образците на районния съд в Хановер (градът, в който живее), с което по закон запазва неповторимостта си като живо произведение на изкуството.

Тим Улрихс е творец и мислител, за когото изкуството е преди всичко интелектуален акт. Той насочва вниманието върху повтарящи се рутинни неща и ситуации от ежедневието, природата и езика, приемани по навик като даденост, за да ги отведе чрез специфичните си мислене и възприятие обратно към първичните им взаимоотношения, отключвайки у зрителя или читателя процеса на тяхното осмисляне. Тим Улрихс притежава не само дарбата да ни подтикне с интелекта и хумора си към размисъл, но и да ни завладее емоционално, поставяйки собственото си „аз” в центъра на всяко едно от тълкуванията си.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата, реализирана съвместно с Гьоте институт България, показва подбор от негови оригинални творби от колекцията на Роберт Симон, част от Музея на изкуството Целе. Както споделя самият колекционер за Тим Улрихс: „Със своите произведения и със своята дейност той принадлежи към най-харизматичните личности на съвременното изкуство в Германия. Като автодидактичен, анархичен и провокативен мислител, Улрихс постави под съмнение много пъти не само естетическата рамка на своите творби, но, струва ми се, и преобърна изкуството като цяло с главата надолу, дори го разтърси безжалостно, за да се тръгне по пътя на едно ново разбиране за изкуството.”

Изложбата включва 60 рисунки, колажи, обекти и инсталации, създадени в периода от края на 60-те години до днес.

Придружена е от каталог.

Тим Улрихс и Роберт Симон ще присъстват на откриването на изложбата.

Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
23.02.2009 г. 23:26
Етикети:
Посетено:
1374
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7360-izlozhba-na-tim-ulrihs-v-sghg