Изложби

Изложба "Познати-непознати" - избрано от колекцията на СБХ

Историческа панорама на българската живопис

◊ СЪБИТИЕТО

“Познати-непознати” - избрано от колекцията на СБХ

. Галерия на СБХ, ул. ”Шипка” 6, III, ІV етаж, 24 февруари 2009, откриване 18 часа

. Арт галерия НДК (партер) 26 февруари 2009, откриване 18 часа


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Това е една изложба, която е изпитание за организаторите и безкрайно интригуваща за зрителите. Макар и не пълно в нея са представени автори, родени и работещи през последното столетие. Може би за пръв път в залите на „Шипка” 6 се представят художници, които реално не са се срещали, нито житейски, нито в практиката, а от друга страна, са отразени поколения, които са работили и излагали заедно, но сега творбите ги показват в нова светлина и връзки. 

Изложбата е интригуваща по няколко причини: тя включва непознати и забравени картини, представя българска живопис след 60-те години на миналия век, показва художници емигранти и автори, които вече не са между живите. Достатъчно е да споменем имена като Ценко Бояджиев, Борис Денев, Славка Денева, Димитър Киров, Йоан Левиев, Дило Дилов, Никола Вълчев, Благой Иванов, Димитър Лалев, които отдавна са в българската класика, или такива, които живеят в Турция, Гърция, различни европейски държави, Америка и Австралия като Яшарали Тахиров (Гюнеш), Стоян Донев, Лидия Георгиева, Сашо Стоицов, Игор Будников и др.

„Познати-непознати” компенсира отсъствието напоследък на исторически панорами на българската живопис и разширява познанието за личности и тенденции, които зрителите (особено по-младото поколение) познават бегло. Тази изложба позволява всеки да направи свои лични открития, поради което в някои от аспектите си тя е и сензационна.

Изложбата ще продължи до 13 март 2009 на „Шипка” 6 и до 14 март в НДК
.
Автор:
СБХ
Публикация:
21.02.2009 г. 16:03
Етикети:
Посетено:
608
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7345-izlozhba-poznati-nepoznati-izbrano-ot-kolektsiyata-na-sbh