Изложби

Откриване на "Галерия 1908" с изложба "Първичният копнеж по радостта"

Ново експозиционно пространство за визуални изкуства

Откриване на "Галерия 1908" с изложба "Първичният копнеж по радостта"


◊ СЪБИТИЕТО

„Галерия 1908” – експозиционно пространство за визуални изкуства, ще бъде открита със

сборна изложба "Първичният копнеж по радостта"
Живопис, малка пластика и графити, рисувани върху платна


Откриване на 19.02.2009 г., четвъртък, от 19.00 ч.
Галерия 1908
ул. „Ангел Кънчев” № 1

Представители на медиите, проявяващи интерес към новото артистично и културно пространство, са поканени в сряда, 18.02.2009 г., от 13.00 до 18.00 ч. в галерията на ул. „Ангел Кънчев” № 1, където ще имат възможност да разгледат творбите, да направят снимки и да разговарят с художниците, участвали в експозицията.


◊ ГАЛЕРИЯТА

Името „Галерия 1908” идва от годината 1908, през която е основана фирмата на първия български индустриален печатар – Стефан Минков Стайков (печатница „С. М. Стайков”). Архитекти на сградата са Борис Русев и Тодор Горанов, а кръстник – Иван Вазов. Печатницата е национализирана през 1947 г., но и до днес някои от машините на Стефан Стайков работят в печатници.

В името на галерията е вложен и друг смисъл – именно през 1908 г., в началото на ХХ век, започва неимоверният възход в модерното изкуство, свързан с работата на едни от най-значимите световни творци от този период. Експозициите ще представят основно модерно и съвременно българско и чуждестранно изкуство.

Посетителите ще могат да се наслаждават на: живопис, пластика, фотография, графити, видеоарт, анимационно, документално и късометражно кино, музика, литература, мода.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Експозиционното пространство се открива със сборна изложба, събираща за първи път на едно място работите на трима известни и познати съвременни български автори: Живко Мутафчиев, Пламен Капитански и Росен Рашев-Рошпака, заедно с двама дебютанти: Искра Благоева и Божидар Симеонов-Bozko.

„Първичният копнеж по радостта” (заглавието на първата експозиция от живопис, малка пластика и графити, рисувани върху платна) събира в нестандартното разчупено пространство:

. Aнтигероят на Bozko, който използва малки думи, крещейки тихо за големите неща...
. Филигранната, почти болезнена страст към любовта и съпричастността на Искра Благоева
. Фината, анекдотична чувственост на платната на Живко Мутафчиев, от които струи музика, светлина и дълбока самота...
. Дивата пищност с аромат на древно безвремие и безпределността на еротичните приказки, които никога не могат да бъдат разказани до край, на Пламен Капитански
. Изначалният тътен на сътворението и елегантната, поетична нежност на въображаемите, добри същества на Росен Рашев-Рошпака
.

Автор:
Лилия Николова
Публикация:
18.02.2009 г. 13:05
Посетено:
2625
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7325-otkrivane-na-galeriya-1908-s-izlozhba-parvichniyat-kopnezh-po-radostta