Изложби

Изложба "Васил Левски и българският възрожденски дух в изкуството"

Живопис, графика и фотография на класици и съвременни художници

Изложба "Васил Левски и българският възрожденски дух в изкуството"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Арт Муза” представя

от 19.02 до 17.03.2009

"Васил Левски и българският възрожденски дух в изкуството"
Изложба живопис, графика и фотография на класици и съвременни художници
             

Откриване на 19.02.2009 от 18.00 часа с музикална програма
галерия „Арт  Муза”
София, ул. ”11 август” 23

. На 03.03.2009 от 17.00 часа - Празнична програма -
класическа и възрожденска музика в изпълнение на доц. Ани Тошкова (пиано) и Агоп Маникян (виола)   


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Арт Муза” обръща поглед към българската история и традициите, намерили място в съвременното ни изкуство. Изложбата се открива съвсем тенденциозно на 19.02.09 - денят на обесването на Апостола на свободата Васил Левски, когато се сещаме за подвига на мнозина значими за нас люде, благодарение на които днес има България и ние самите съществуваме и сме част от Европейския съюз. Ще запазим ли националния си дух и идентичност? Ще се гордеем ли с нашия произход и история? Свой отговор дават творците, оставащи най-будната част на обществото от Възраждането до днес.

В изложбата виждаме много портрети на Левски и изображения на други възрожденски и революционни дейци. За пръв път се показват пред публика непубликуваните илюстрации на Стефан Марков към „Записки по българските въстания”.

Трети март е следващият празник, който ще отпразнуваме тържествено и подобаващо в галерия „Арт Муза” и затова вторият аспект на експозицията е „Художниците на ХХ и ХХІ век, които се вдъхновяват от българските традиции и история”. Участват класици и съвременни автори с живопис, графика и фотография. Между тях са: Илия Пашов, Жана Костуркова, Йото Методиев, Георги Василев, Симеон Спиридонов, Цветана Костуркова, Иван Гавазов, Хисто Тодоров, Костадинка Миладинова, Стефан Марков, Мария Игнатова, Сузи Аронава, Константин Марков, Младенка Ланджева, Кирил Негревски, Златина Карчева-Риболова, Юлия Станкова, Мари Басмаджиян, Любомир и Георги Коларови, Мариян Стоев, Ивон Кючукова, Марияна Кънева, Никол Клим и др.
   
Музикалната програма на откриването на 19.02.09 и на отбелязването на националния празник на 03.03.09 включва класическа европейска и българска възрожденска музика в изпълнение на  доц. Ани Тошкова (пиано) и Агоп Маникян (виола). Всички присъстващи ще могат да си припомнят, че освен европейци си оставаме и българи, и да изпеят заедно възрожденски песни.


Автор:
Николинка Климукова – изкуствовед, галерист
Публикация:
18.02.2009 г. 12:30
Посетено:
5217
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7324-izlozhba-vasil-levski-i-balgarskiyat-vazrozhdenski-duh-v-izkustvoto