Изложби

Месец на приятелството в център-ателие "Н. Шмиргела"

Каква е формата на доброто сърце и как изглеждат ангелите-помощници?

Месец на приятелството в център-ателие "Н. Шмиргела"


◊ СЪБИТИЕТО

Месец февруари в център-ателие "Н. Шмиргела" е посветен на приятелството. Децата от специализираните детски домове и децата от съботно-неделните курсове сътворяват с боички и глина образа на най-добрия приятел, идеите си за това каква е формата на доброто сърце и как изглеждат ангелите-помощници.

Резултатите от това сътворение ще украсят стените на галерията до края на месеца, когато част от рисунките ще бъдат подарени на приятелите на ателието, на тези, които с невидимото си присъствие правят възможно съществуването на център-ателие "Н. Шмиргела" в сегашната му форма.

В рамките на този Месец на приятелството ще се подреди и изложба на курса по керамика за възрастни, който се провежда веднъж седмично в център-ателие "Н. Шмиргела". Тази изложба ще продължи 1 седмица, от 13 февруари до 19 февруари 2009. Няма да има официално откриване, само среща на приятелите на авторите и галерията на 13 февруари след 19 ч.

Част от сумите при евентуални продажби ще бъдат дарени на специализираните детски домове, с които работи център-ателие "Н. Шмиргела".


◊ НЯКОЛКО ДУМИ

Вече четири години Ателието е място, където мечтите се случват, а идеите придобиват реални измерения. Като по чудо..., като вълшебство. Сякаш за да ни напомнят, че и в най-трудните моменти - винаги има решение и че стига да вярваш, нещата се получават. Само че трябва много силно да го поискаш. И да обичаш това, което правиш. Посоката се определя от вътрешната ти потребност, води те интуицията и всичко е в името на децата и на идеята да открием отново детето в нас, защото само тогава ще се събуди силната енергия на творческото начало. А от нея е започнало и зависи всичко. Убедени сме, че от нея се е появил светът и тя определя развитието му.

Да се роди и осъществи една мечта, не е достатъчно. Точно този житейски урок научихме през годините в галерията. Мечтата трябва да се полива като цвете, да се отглежда като дете, да й се вярва, да бъде подкрепяна, за да се развие, да й говориш и много да я обичаш.

Нито един от творческите импулси и идеите нямаше да се осъществи, ако не бяха хората, които повярваха в Ателието и го подкрепиха. Всъщност подкрепят го всеки ден. Решихме да посветим месец февруари на приятелите на галерията. Чрез творчеството, като най-изразителен начин, ще им благодарим, че ги има и че ни се доверяват. Няма да ангажираме децата със сложни думи като „спонсор” и „фондация”, а просто ще им разкажем, че както котето или хипопотамът са най-добрите им приятели и им помагат в трудни моменти, така и Ателието има своите „пазители и помощници”. С по-големите деца ще обсъдим нуждата някой да ти повярва и да те подкрепи в моменти, когато мислиш, че си съвсем сам. Ще поговорим за това, че е много важно да следваме мечтата си и да не я предаваме. Всъщност как ли изглежда една мечта? Вие можете ли да й направите портрет?

Ще се опитаме да покажем на децата и откъси от филма на БНТ „Паркът на Юго”, в който ще видят как белгийският меценат Юго Вутен подпомага българските художници и популяризира българската култура зад граница.

В края на месеца ще направим изложба от всички работи по необичайните теми и ще помолим децата, ако искат, да подарят рисунки или керамика на приятелите на Център-ателие „Николай Шмиргела”: Юго Вутен, фондация „Св. св. Кирил и Методий”; фондация „АССА” – Марина Думанова, Асен Найденов, Яна Горанова, Александър Чаушев; фондация „Комунитас” – Светослав Божилов, Йолана Анева и Александър Величков.

Иска ни се хората не само да не забравят мечтите си и да не загърбват приятелите си, но и по-често да си казват „благодаря”. Да си даряват благост и благодат.


Благодарим, че ни се доверявате!
И всяка събота и неделя посещавате Ателието.

Юлия Банкова

Автор:
Център-ателие "Н. Шмиргела"
Публикация:
12.02.2009 г. 14:44
Посетено:
1902
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7292-mesets-na-priyatelstvoto-v-tsentar-atelie-n-shmirgela