Изложби

Изложба "Същност" в Галерия-книжарница "София Прес"

Тук всичко е възможно, стига да си прогледнал със затворените очи на детството

Изложба "Същност" в Галерия-книжарница "София Прес"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница "София Прес" представя

изложба "Същност"
живопис на Светлана Генчева


16-27 февруари 2009

Откриване на 16 февруари (понеделник) от 18.30 ч.
в галерия-книжарница „София Прес”
на ул. „Славянска” № 29 - София   


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 16 февруари в галерия-книжарница „София Прес” се открива дебютната самостоятелна  изложба „Същност – Essence” на младата художничка Светлана Генчева–Съни (http://svetlanagencheva.com).

Авторката ще представи 20 маслени платна, специално създадени за изложбата. Изборът на галерия-книжарница „София Прес” не е случаен, тъй като част от картините са вдъхновени от писаното слово, от едни от най–известните произведения на съвременната литература - „Майстора и Маргарита” на Михаил Булгаков, „Вино от глухарчета” на Рей Бредбъри, „Опит за летене” на Йордан Радичков, „Вещицата от Портобело”  на Паоло
Коелю, „Като гореща вода за шоколад” на Лаура Ескивел, „Последна любов в Цариград” на Милорад Павич

Според изкуствоведката Ралица Базайтова, „картините на Светлана Генчева не са илюстрации, а са вдъхновени от отделна дума или образ в текста и създават една нова история, нова реалност, дори тръгват в друга посока. „Посланието на този свят е ясно: тук всичко е възможно, стига да си прогледнал със затворените очи на детството”, казва младата авторка за творбите си, които изграждат красиви, приказни образи на границата между реалното и мистичното. Затова и стилът й е определян като „магически реализъм”.

Запазена марка на Светлана Генчева-Съни е чадърът, който не само защитава, но служи и за летене. Тя споделя, че е била повлияна от белгийския художник Рене Магрит, един от основните представители на сюрреализма, в чиито платна също често присъстват чадъри. 

                                                                           
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Светлана Генчева-Съни е родена в София през 1981 година. Завършила е „Дизайн на детската среда” през 2005 г. и „Рекламен дизайн” през 2007 г. в Националната художествена академия в София.

Първите й изяви в областта на изобразителното изкуство са още като ученичка в Немската езикова гимназия „Св. Методий” в София. След това като студентка в Художествената академия участва в множество общи изложби. Понастоящем работи предимно в областта на рекламната графика и е преподавател в катедра „Визуални изкуства” на Нов български университет - София.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
12.02.2009 г. 13:26
Посетено:
4643
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7291-izlozhba-sashtnost-v-galeriya-knizharnitsa-sofiya-pres