Изложби

In Memoriam - "Дефект-Ефект" - фотоизложба на Пламен Енгелс Атанасов

Девет месеца без Пламен Енгелс Атанасов

In Memoriam - "Дефект-Ефект" - фотоизложба на Пламен Енгелс Атанасов


◊ СЪБИТИЕТО

От 12.02. до 27.02.2009 г. галерия Париж представя изложбата

"Дефект-Ефект"

Експериментална художествена фотография
(двадесет години по-късно)


В памет на фотографа Пламен Енгелс Атанасов



◊ ИЗЛОЖБАТА

На 12.02.2009 г. в галерия Париж се открива фотографската изложба „Дефект-Ефект“, която се прави в памет на фотографа Пламен Енгелс Атанасов, напуснал ни твърде рано, но оставил след себе си незабравимата следа на фотоизкуството.

Фотографиите на автора са обработвани изцяло ръчно, като невероятните ефекти са постигнати единствено и само по химичен път. От творбите лъха новаторският и модерен дух на твореца, който изпреварва компютърните технологии и постига неща, които днес се правят основно с помощта на дигиталната техника.


◊ АВТОРЪТ

Пламен Енгелс Атанасов е представител на българското фотоизкуство - майстор-фотограф, който от 1975 година се занимава с цветна фотография и участва активно в национални и международни конкурси. Негови творби са публикувани в многобройни вестници, списания и календари. Подготвя три самостоятелни изложби - две в София и една в Братислава, и е носител на множество престижни награди у нас (три в Биенале на фотографията, и много други) и в чужбина (Бразилия и Швейцария).

След 2000 г., няколко поредни академични години той предава своя ценен опит на студентите по фотография от Свободния факултет на Техническия университет.

Споделяйки тъгата на близки и колеги, настоящата изложба е светъл спомен за делото на твореца, който не успя да доразвие оригиналните си идеи и на 55 г. напусна нашия свят.


Автор:
Надя Павлова
Публикация:
10.02.2009 г. 15:54
Етикети:
Посетено:
1148
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7281-in-memoriam-defekt-efekt-fotoizlozhba-na-plamen-engels-atanasov