Изложби

Майсторка на мартеници твори уникати и сувенири

Оригинални и неповторими форми

Майсторка на мартеници твори уникати и сувенири


◊ СЪБИТИЕТО

От 2 до 17 февруари 2009 в малката зала на „Борисова” 6 в Русе Цветанка Атанасова представя втора самостоятелна авторска изложба с мартеници.

След 25-годишен труд приложничката за пореден път показва майсторство и естетика в изработването на българския символ на пролетта.


◊ ИЗЛОЖБАТА

С вълнени, копринени или памучни конци русенката
Цветанка Атанасова успява да напомни за изконните корени. Въображението й прелива във форми, оригинални и неповторими. Приложничката е съумяла да намери присъствието на мартеницата дори и в сувенирите. Така метличката за прогонване на злите духове, традиционното вретено, дървената лъжичка се обличат в класическата червено-бяла премяна.

Освен традиционните мартеници,
Цветанка Атанасова е предложила и модерни, моделите са гривни от мъниста. Те са за младите, които трябва да спазват красивата българска традиция. Казва, че идеите се раждат сами и понякога ги забравя. Мартениците са частица от душата й. Всъщност това е по-важното: да можеш да претвориш красотата и да я подариш на хората. А те й се отблагодаряват като купуват мартениците й, сувенирите й, украсата й за всеки голям наш празник.
Автор: Лилия Рачева
10.02.2009 г. 00:29
Посетено: 8668
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7275-maystorka-na-martenitsi-tvori-unikati-i-suveniri