Изложби

"Градски същества" в Галерия "Сариев" – Пловдив

Диалог между двама автори

"Градски същества" в Галерия "Сариев" – Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО


Галерия "Сариев" – Пловдив
представя

Градски същества
(керамични скулптури)


проф. Божидар Бончев
проф. Георги Георгиев


10 февруари - 25 март 2009
Галерия "Сариев", Пловдив, ул. "Отец Паисий" 40


◊ ИЗЛОЖБАТА

Авторите са представени с керамични скулптури във видимо различен стил – постмодерно-наративен при Божидар Бончев, и геометричен при Георгиев Георгиев. Името на изложбата е комбинация от наименованията на предишни изложби на авторите “Градски План” (Г. Георгиев, Галерия "Сариев", 2007) и “Същества” (Б. Бончев, Галерия "Арт-алея", 2006) и цели да проблематизира абсурда на съществуване в градска среда.

Работите на Божидар Бончев са две глави и две фигури: една статуирана и една нестатуирана, висяща. Те са постмодерен разказ за случващото се в нас, за сюрреалистичната нагласа за видимата и абстрактна реалност. Главите със своята физиономична причудливост имат своя динамика, собствен вътрешен живот, но и очакване на споделеност, което ги прави „същества” в определена среда, колкото и тя да е абсурдна.

Напълно извън дадаичното излъчване на „съществата” на Божидар Бончев, извън вътрешната вглъбеност, пластиките на Георги Георгиев създават впечатление за документалност, за архитектурност и излизане извън субекта. Но чрез външната геометричност се води диалогът между вечните дилеми възход / разпад. Пластиките на Георги Георгиев носят особените за зикуратите и пирамидите смисли на живота преди и след смъртта. Геометричната подреденост, надграждането на пластове и тяхното видимо разпадане са част от случването в живота.

„Градски същества” е диалог между двама автори, които дискутират формата, но и вътрешния смисъл на „Аз-а” като свободна воля. Свободната воля в абстрактното градско съществуване.

Проф. Божидар Бончев и проф. Георги Георгиев са автори, които работят с „Галерия Сариев” от нейното създаване.
Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
09.02.2009 г. 22:06
Посетено:
1320
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7273-gradski-sashtestva-v-galeriya-sariev-plovdiv