Изложби

Poster House гостува в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Съвместна изложба на Люба Томова и Ненко Атанасов

Poster House гостува в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

На 12 февруари 2009 г. от 17.30 ч. в зала 7 на Дома на хумора и сатирата ще бъде открита изложба от плакати на двама млади български графици – Люба Томова и Ненко Атанасов.

На последните две издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово през 2005 и 2007 г. талантливите художници последователно бяха отличени със Специалната награда на Министерството на културата за плакат. Сега те гостуват по покана на габровската Весела къща и представят най-новата продукция на собственото си студио за графичен дизайн Poster House.

Съвместната им изложба “15:15” е част от програмата на Дома на хумора, посветена на Европейската година на творчеството и иновациите – 2009.


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Авторите излагат общо 30 цветни плаката на различни актуални теми – общуването между хората, правата на човека, равноправието, толерантността, грижата за децата, изкуството, културата, нещата от живота. Плакатите се отличават с оригинални дизайнерски решения, като целта им е не само да информират, но и да провокират зрителите.

На вернисажа на изложбата музикални поздрави към художниците и гостите ще поднесе младият габровски изпълнител Цветомир Цанков.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Люба Томова и Ненко Атанасов завършват Националната художествена академия – София с  магистърски степени по специалността “Плакат”. Членове са на СБХ, секция “Графичен дизайн” и на New Vision International Group.

През 2007 г. основават свое студио за графичен дизайн Poster House. Работят в областта на авторския и театралния плакат, графичния дизайн и рекламата. За кратко време успяват да реализират внушителен брой свои художествени проекти и печелят обявени конкурси на сериозни институции-възложители, като Министерството на транспорта, Български пощи – ЕАД, Съюза на българските филателисти, Държавната агенция за младежта и спорта, Българския олимпийски комитет, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения и др.

В последните години участват в редица национални и международни форуми на плаката и графичния дизайн (Биенале на българския дизайн – София,  Международно биенале на плаката – Мексико сити, Международно триенале на сценичния плакат – София).

Люба Томова е лауреат на награда за графичен дизайн от „Реклама експо“ (2008) и на Специалната награда на Христо Бойчев за плакат на пиесата „Полковникът Птица“ от V Международно триенале на сценичния плакат – София (2007).

Ненко Атанасов е носител на многобройни престижни награди и отличия: Първо място в конкурс за лого на Оперативна програма „Транспорт“ (2008), Първо място в конкурс за лого на кампанията за пътна безопасност „Аз спасявам живот“ (2007), Първо място в конкурс за лого на обществен форум „Родопа – гласът на времето“  (2007), Второ място в конкурс за лого на Камарата на инженерите по геодезия (2007), Първо място в конкурс за плакат на Информационния център на Европейския съюз в София (2004).
Автор: Дарина Маринчевска
09.02.2009 г. 09:30
Посетено: 1063
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7263-poster-house-gostuva-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo