Изложби

"Евросапиенс" ще влезе в Европейския парламент

Изложба от произведения на най-изявените майстори на сатиричната рисунка

"Евросапиенс" ще влезе в Европейския парламент


◊ СЪБИТИЕТО

Националният конкурс за карикатура “Евросапиенс”
е съвместен кураторски проект, осъществяван от Дома на хумора и сатирата – Габрово и финансиран от депутата в Европейския парламент (ЕНП-ЕД/ГЕРБ) Николай Младенов.

Конкурсът бе обявен през есента на 2008 г., като за участие в него бяха поканени най-изявените майстори на сатиричната рисунка в България, лауреати на престижни награди от национални и международни конкурси за карикатура. Задачата им бе да изразят със средствата на хумора своето отношение към политиките на Европейския съюз и същевременно да покажат слабостите при тяхното осъществяване на родна територия.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

В предизвикателството се включиха 18 карикатуристи от страната, които представиха 51 творби по темата – подкупващи със своята артистичност, предизвикващи към размисъл и самооценка чрез тънък хумор, хаплива ирония и унищожителен сарказъм. Под прицела на художниците са корупцията, накърняването на потребителските интереси, сляпата и глуха съдебна система, неефективната администрация, липсата на толерантност в обществените отношения и редица други криворазбрани европейски практики.

На 3 и 4 февруари 2009 г. в Дома на хумора и сатирата заседава журито на конкурса “Евросапиенс” под председателството на изтъкнатия художник-карикатурист и аниматор проф. Стоян Дуков и членове: Михаил Вешим – писател-сатирик, журналист във в. “Стършел”; Дянко Колев – художник, директор на Средното художествено училище в Трявна; Павлина Николова – д-р по политология, директор на Информационния център на ЕНП-ЕД/ГЕРБ – Габрово; Йорданка Шиякова – художник, ръководител на отдел “Изобразителни изкуства и галерийна дейност” в Дома на хумора и сатирата.

• Първата награда в конкурса (1000 лв.) завоюва Дечко Николов, втората награда (800 лв.) бе присъдена на Валентин Георгиев, а с третата награда (600 лв.) бе отличен Иван Кутузов–Кути.


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 1 април 2009 г. – Ден на шегата и рожден ден на Дома на хумора и сатирата – изложбата от конкурса “Евросапиенс” ще бъде открита едновременно в Дома на хумора в Габрово и в Европейския парламент в Брюксел.

На вернисажа в европейската столица ще присъстват и наградените творци, а колекцията карикатури ще бъде допълнена от още 30 творби на европейска тематика от художествения фонд “Хумор на народите” на Дома на хумора. Изложбата “Евросапиенс” ще се придружава от двуезичен цветен каталог, издаден с финансовата помощ на Европейския информационен център Europe Direct и Габровската търговско-промишлена палата – негова приемна структура за региона. От своя страна, евродепутатът Николай Младенов финансира цялостното представяне на изложбата в Брюксел, отпечатването на луксозен плакат за събитието и двуезична дипляна, представяща организаторите и оригиналния проект.


Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
04.02.2009 г. 09:27
Посетено:
909
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7244-evrosapiens-shte-vleze-v-evropeyskiya-parlament