Изложби

Фотографът Петко Йончев гостува със своите "Сезони" в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Красотата на България

Фотографът Петко Йончев гостува със своите "Сезони" в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

На 5 февруари 2009 г. в зала 6 на Дома на хумора и сатирата в Габрово фотографът-художник Петко Йончев ще представи самостоятелната си изложба “Сезони”.

Тематичната колекция е своеобразен поклон на автора пред красотата на майката природа, уловена от неговия обектив в пъстроцветни премени, еднакво вълнуващи през всички сезони. 


◊ ИЗЛОЖБАТА

Авторът представя повече от 80 цветни фотографии, разкриващи както природните красоти на България, така и нестандартни като техника и идея фотографски решения – обичайни пейзажи, видени под необичаен ракурс, композиция и осветление. Обсипани с цвят дървета и разорани ниви през пролетта, буйни водопади, слънчеви залези и пусти плажове през лятото, есенни поля и гори в жълто-ръждиви краски, чудни творения от скреж и заснежени гори през зимата – всички те носят частица от настроението, емоциите и любовта на фотографа към природата.

В слънчевата и жизнеутвърждаваща фотография на Петко Йончев всеки може да открие десетки причини за гордост, че живее в толкова красива страна.


◊ ЗА АВТОРА
  
Петко Йончев е роден в Сухиндол, но вече 50 години живее и работи в гр. Павликени. Любовта му към фотографията се заражда още в младежките години, а активните му занимания с нея датират от далечната 1969 г. През 1977 г. му е присъдено званието “фотограф-художник”.
 
В продължение на 40 години работи в почти всички жанрове на фотографията и представя над 20 самостоятелни художествени изложби на различна тематика. Успехите му се свързват с жанрове като портрет, пейзаж и репортаж, а също така с актова, артистична и експериментална фотография.

През годините регистрира участия в редица национални и международни конкурси и салони на фотографията – в Германия, Франция, Полша, Сърбия, Чехия, Русия, Молдова, дори Нова Зеландия. Участва в пленерите в София, Бургас, Габрово, Велико Търново, Смолян и Казанлък.

Има 19 самостоятелни изложби в България (София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Габрово, Сухиндол и Павликени), а също и в чужбина (Русия, Украйна и Сърбия).

Лауреат е на наградата “Академика” на Националното сдружение “Фотографска академия” за значим принос в развитието на фотографското изкуство в България (2005), наградата за черно-бяла фотография от Фотофиеста – 2005, Голямата награда на Фотоваканция – 2006 и сребърния медал от годишния преглед на фотографското изкуство “Академика” (2006).
Автор: Дарина Маринчевска
03.02.2009 г. 09:13
Посетено: 818
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7241-fotografat-petko-yonchev-gostuva-sas-svoite-sezoni-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo