Изложби

Изложба "Четири пространства" в СГХГ

Бранко Николов, Деля Чаушева, Момчил Георгиев и Симеон Шивачев

Изложба "Четири пространства" в СГХГ
Момчил Георгиев, Под светлината - 1


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия представя

изложбата "Четири пространства" - кураторски проект на Румяна Константинова.

Творби на Бранко Николов, Деля Чаушева, Момчил Георгиев и Симеон Шивачев

23 януари – 22 февруари 2009 г.

Откриване на 23 януари, петък, 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)
 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Идеята на тази изложба дава предимство на пространството пред всички други оръжия, с които си служи художникът.

Пространството е това, пред което твореца се изправя всеки път, когато започва да работи, за да го преодолее, да го промени, да създаде нещо ново и неповторимо.

Бранко Николов, Деля Чаушева, Момчил Георгиев и Симеон Шивачев са автори от различни поколения, с различна чувствителност и начини на изразяване. В настоящата изложба те се представят и чрез различни медии - Деля Чаушева с рисунка, Момчил Георгиев и Симеон Шивачев с живопис, Бранко Николов с филм. Всеки от авторите е избрал "своята" стена в изложбената зала и на нея създава своето пространство. Като резултат се получава инсталация, в която различните форми на изкуството се смесват - една инсталация, изградена от индивидуалности.


◊ АВТОРИТЕ

Бранко Николов е роден през 1956 година в Цариброд, Сърбия. През 1983 завършва Национална художествена академия, София, специалност графика. Член е на Съюза на българските художници и на Сдружението на художниците в Сърбия (ULUS). Един от основателите на Графичен кръг - Ниш. Има редица самостоятелни изложби и проекти, реализирани в България и Сърбия, участва в около 100 изложби в страната и чужбина, както и в биеналета и триеналета на графиката в България, Сърбия, Япония, Полша, Словакия, Канада.

Деля Чаушева е родена през 1965 г. в София. Завършва Краковската художествена академия “Ян Матейко” през 1993, специалност живопис при проф. Йежи Новошелски. Като втора специалност завършва графика при проф. Вейман и проф. Бунш. Участва в редица национални и международни конкурси и изложби, има множество самостоятелни изложби. Нейни творби са собственост на галерии и частни колекции в България, Полша, Германия, Япония и САЩ.

Момчил Георгиев е роден през 1974 г. в Пловдив. През 1998 завършва Националната художествена академия, специалност металопластика. Работи предимно в областта на живописта. Има участия в множество изложби, конкурси и пленери, както и редица самостоятелни изложби. Негови творби са собственост на галерии и колекции у нас и в чужбина.

Симеон Шивачев е роден през 1970 г. в Бургас. От 1997 насам участва в национални и международни изложби на графиката и живописта, има и редица самостоятелни изяви. Негови творби са притежание на различни галерии и частни колекции.

Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
21.01.2009 г. 14:23
Посетено:
1174
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7173-izlozhba-chetiri-prostranstva-v-sghg