Изложби

Изложба на Неделчо Нанев на "Шипка" 6

Акварели "Нощни бдения"

Изложба на Неделчо Нанев на "Шипка" 6


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

Изложба на Неделчо Нанев "Панихида на брястовете"

20 януари – 8 февруари 2009

Откриване на 20 януари 2009, от 18 часа,
СБХ, ул. „Шипка” 6, ет. 4


◊ ЗА АВТОРА

Неделчо Нанев е художник и режисьор.
Роден е през 1930 г. в с. Стряма, Пловдивско. През 1949 е приет сценография при проф. Иван Пенков, но завършва Художествената академия в Москва през 1957 г. и след това продължава образованието си във Висшия институт за кинематография.

Години наред преподава науката за цветовете на своите студенти в Художествената академия в София и сега с взискателност и прецизност си позволява да експериментира на воля в тази област.

Работи като постановчик, режисьор и сценарист на игрални филми в Интерфилм София Прес. Художник е на редица култови игрални филми „Любимец 13”, „Крадецът на праскови”, „Иван Шишман”, както и на документални филми за Васил Стоилов и Владимир Димитров–Майстора и др.

Авторът споделя, че неговата любов е живописта и че когато има драма, се ражда изкуство. Настоящата му изложба е свързана с екологичен проблем и с негова лична житейска драма.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Панихида на брястовете” е вид екологичен проект, който Н. Нанев представя първо в бургаската галерия "Богориди“ през април миналата година.

„Авторът обича дърветата и се отнася към тях като с живи същества. Темата за брястовете го вълнува отдавна, още от 70-те години. Наблюдава десетилетия наред как постепенно природата загива, унищожавана от нехайството на човека. Негов приятел го завежда край с. Кремиковци, за да види умирането на цяла гора от брястове. Изсъхнали клони, приличащи на ръце, протегнати за помощ. Обелена кора като смъкната жива кожа. Оголен бял дънер като кости на мъртво дърво, а корените - все още впити в земята, която го държи изправено. От тези спомени се раждат картини с подчертано експресивна тоналност. Преливането на цветовете един в друг създава неповторимо усещане за уникалност. Сякаш художникът, водата и трите цвята, които използва, са участници в игра, за да се придобие впечатление за ефект на напластяване. Цветна мозайка с участието на водата и цветовете.

Изложбата е сякаш напомняне към всички нас, че природата трябва да се пази и съхранява за идните поколения. Че красотата и хармонията не трябва да изчезнат.

Тази изложба е подготвяна във време, което за художника е белязано от лична драма, в нощни бдения и грижи за болната му съпруга, на която той посвещава тази изложба.”

Ружа Георгиева
Автор:
СБХ
Публикация:
20.01.2009 г. 16:44
Етикети:
Посетено:
782
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7170-izlozhba-na-nedelcho-nanev-na-shipka-6