Изложби

Изложбата "България в пълен блясък" - в Стара Загора

Част от кампанията за включване в списъка на ЮНЕСКО и на нови български обекти

Изложбата "България в пълен блясък" - в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Националният дарителски фонд „13 века България” и Регионалната библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора откриват на 23 януари 2009 г. (петък) от 17.30 часа фотоизложбата „България в пълен блясък”.

Като част от архитектурния културен ансамбъл на града, с прекрасния си интериор обновената библиотека ще се превърне в духовно място, където ще бъдат показани 77 фотопана с размер 100 на 70 см, представящи историята на християнството по българските земи и уникалните паметници на нашето минало, включени от ЮНЕСКО в специален регистър за закрила на световното наследство.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Експозицията е част от кампанията на Фонда за включване в списъка на ЮНЕСКО и на нови наши обекти. Автор на изложбата е изпълнителният директор на Фонда д-р Тошо Пейков, който миналата година представи експозицията в българското посолство в Берлин, в Баварския Ландтаг в Мюнхен, в градовете Хоф и Елванген в Германия. По повод 100-годишнината от обявяването на независимостта на България изложбата бе подредена в Народното събрание и в галерия „Средец” на Министерството на културата. През месец ноември 2008 г. бе показана и на румънската общественост в театъра „Мария Филоти” в гр. Браила. След Браила беше в Художествената галерия на град Силистра и в Доходното здание в град Русе.

Образите на нашия Бог Иисус Христос, на Божията Майка и на православните светци, изографисани от най-добрите наши иконописци от епохата на Възраждането, със своите багри и духовност ще донесат за старозагорци празнично настроение в началото на новата 2009 година.

„Изложбата повдига завесата към други светове – на траките и на българите, които са толкова различни, но и толкова приличащи си – пъстри, изпълнени с оптимизъм, но и с трудности, светове, изградени с нестихваща надежда за добро и красота”, каза проф. дин Валерия Фол пред народните представители при откриването на изложбата на 1 октомври 2008 г. в Народното събрание.

Експозицията ще остане в Стара Загора до 10 февруари, след което ще могат да я видят хората в гр. Кърджали.  Покани към автора са отправени и от градовете Калараш, Букурещ, Одрин, Братислава, Брюксел и Канбера – Австралия.


Автор:
Снежана Маринова, директор на РБ "Захарий Княжески"
Публикация:
17.01.2009 г. 16:29
Посетено:
889
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7157-izlozhbata-balgariya-v-palen-blyasak-v-stara-zagora