Изложби

Изложба на Пламен Господинов в ГХГ - Варна

Свят на фантазия и красота

Изложба на Пламен Господинов в ГХГ - Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Самостоятелна изложба живопис на Пламен Господинов

Откриване на 16.01.2009 от 18.00 ч.,
Градска художествена галерия - Варна,
ул. "Любен Каравелов" 1



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Младият художник Пламен Господинов представя своя самостоятелна изложба живопис в ГХГ “Борис Георгиев” - Варна. Неговата творческа биография е все още кратка. Роден е през 1982 г. в Попово и е завършил през 2007 г. ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Негови преподаватели са били известните български художници – проф. Николай Майсторов (рисуване), проф. Маров (скулптура), Йордан Парушев и Йордан Йорданов (живопис). Като студент има участия в пленери и изложби в Тутракан.

Близо 60 живописни творби представят изкуството на художника, творби, в които той среща своята индивидуалност с различни стилове в изкуството. Тематично авторът се обръща към теми с екзистенциален характер и така открива измеренията на своя вътрешен свят. Свят, изпълнен с фантазии и драматизъм, в който трудно можем да открием оптимизма и естествената красота на натурата. Не можем да търсим хронологията на творбите в изложбата, защото те са създадени в един кратък период, за една година, времето след завършването му на университета.

Изводът, който бихме направили, е, че авторът работи много интензивно, с енергия, която обхваща широк диапазон на търсения – стилови и творчески в различните жанрове на живописта – фигуративна и абстрактна композиция – лирична, сюрреалистична и експресивна, портрет, пейзаж и натюрморт.
           
След ХГ - Търговище (2008), и ГХГ - Варна (2009), скоро изложбата на Пламен Господинов ще бъде показана и в Галерия ЛИК в София. Несъмнено живописта на Пламен Господинов показва, че в съвременното българско изкуство се е появил един амбициозен, търсещ творчески изяви художник, който бърза да заяви своето присъствие в българското арт пространство.


Автор:
Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед
Публикация:
14.01.2009 г. 14:38
Посетено:
971
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7145-izlozhba-na-plamen-gospodinov-v-ghg-varna