Изложби

Две изложби на СБХ

Живопис и керамика на "Шипка" 6

Две изложби на СБХ


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

• Изложба с творби от ХVІ международен пленер по керамика – „АРТ КЕРАМИКА”, гр. Троян
15 януари – 7 февруари 2009,
откриване 18 часа, СБХ, ул. „Шипка” 6, ет. 1


• Данаил Райков – Ретроспективна изложба живопис
16 януари – 2 февруари 2009,
откриване 18 часа, СБХ, ул. „Шипка” 6, ет. 3



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБИТЕ

Изложба с творби от ХVІ международен пленер по керамика – „АРТ КЕРАМИКА”, гр. Троян

За поредна година СБХ е домакин на изложбата, представяща резултатите от международния пленер в Троян. Той бе проведен от 28 до 14 септември 2008 година в Художественото училище там.

Мотото и на това издание бе „Художникът и глината”. В него взеха участие 18 художници от 8 страни: България, Румъния, Турция, Сърбия, Германия, Латвия, Украйна и Япония. Болшинството участници бяха млади автори. Сред тях известни и утвърдени имена са тези на Георге Фаркашиу - Румъния, Драгана Пайович - Сърбия, Цани Василев – България. В творбите им се вижда желание за експеримент с формата и материала и стремеж към личностна изява.

По регламент на Пленера участниците даряват творба за колекцията от съвременна керамика на галерия „Арт керамика” – към СХУПИ „Проф. Венко Колев” – Троян.

В представената сега изложба, освен произведения на авторите, е експонирана и колекция от японска керамика, собственост на галерията, събирана в продължение на всички изминали издания на пленера. 

Христо Йонков,
организатор и директор на Средното художествено училище за приложни изкуства „Венко Колев” - Троян



Данаил Райков – Ретроспективна изложба живопис

Да преоткрием един необикновен свят в картините на сценографа и илюстратора Данаил Райков. За тях Рада Москова казва:

„Картините на художника Данаил Райков са като детски сънища – простодушни и чисти. Картини в сдържани  черно-синьо-бели цветове или празнично пъстри, населени с герои от литературните ни митове, с мистична природа, която живее край тях и чрез тях. Данаил Райков създава свой собствен свят, проникнат ту от дълбока тъга, ту карнавално весел, който винаги излъчва спасителна добрина.”
  
Актьорът Мариус Куркински пък отбелязва, че би разпознал творбите на автора сред хиляди други.    

Данаил Райков
е роден през 1932 г. в София. Вкусът си към красивото наследява от майка си, творец и керамик. Когато през петдесетте години на миналия век следва в Художествената академия в София, огромно влияние върху него оказват професорите Илия Бешков, Веселин Стайков и Петър Чуховски.

През 1959–та става сценограф – на куклен театър „Щурче”, гр. Варна, чийто създател е неговият брат-близнак Райко Райков. Години наред работи с Константин Павлов, Валери Петров, между реализираните му постановки са „Бяла приказка” по Валери Петров, „Пинокио” по Карло Колоди, „Копче за сън”, „Лунната стая”, „Великанът” на Оскар Уайлд, „Магаренцето” и „Етюди” на Константин Павлов, „Старецът и морето” на Ърнест Хемингуей, „Приказка без думи” по Андерсен. С част от тези проекти е представен и в чужбина – Швеция, Норвегия, Румъния, Холандия.

Сценограф е и на постановки в Драматичен театър „Ст. Бъчваров – гр. Варна, както и в Драматичен театър - гр. Пловдив, илюстрира книги. Жизненият му път е свързан с театроведа Светла Гераскова.

Стотици деца израстват с неговите уроци, пластични идеи и вкус в детската школа за изобразителни изкуства, която води.


Автор:
Мариана Аврамова
Публикация:
13.01.2009 г. 17:48
Посетено:
685
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7142-dve-izlozhbi-na-sbh