Изложби

"Ракли и музика" - изложба живопис на Силвия Павлова

Щедрата цветност на българските тъкани, природа, празници

"Ракли и музика" - изложба живопис на Силвия Павлова


◊ СЪБИТИЕТО

На 20.01.2009 г., вторник, от 18.00 часа, в галерия Възраждане ще се открие

изложба живопис на Силвия Павлова.

Изложбата ще продължи три седмици - до 10.02.2009 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Картините от новата изложба на Силвия Павлова покоряват с щедрата цветност на българските тъкани, природа, празници. Авторката, явно носеща още от детство в паметта и сърцето си ярки спомени от бабините ракли, не се поколебава да разточителства с цветовете. Женските фигури едновременно носят едно осъвременено иконно присъствие и в същото време дефилират върху платната с носии и премени, които само вихрено талантливото въображение на една жена-творец може да създаде. Апликациите от истинска тъкан още повече засилват сценичната празничност на колорита.

Кукерски маски, чанове, черги, богати флорални мотиви, петелът като символ на мъжественост, делви, старинни накити – всичко това е впрегнато композиционно и цветово, за да изпъкне особената, магична чаровност на Силвените жени. Жени фатални и нестандартни, жени магьосници.

Това е втората изложба на Силвия Павлова в галерия Възраждане. Като автор на галерията, Силвия присъстваше в последните две години в „Ателие на живо" в Нощта на галериите, като със своите рисувани копринени шалове стана любимка на изисканите пловдивчанки.


◊ ХУДОЖНИЧКАТА

Силвия Павлова е родена през 1979 г. в София. Завършва ССХУПИ – София, специалност текстил и технология на облеклото през 1998, през 2006 – завършва НБУ, специалност сценография. Има пет самостоятелни изложби.

Твори в областта на живописта и модния дизайн. 

Автор:
Дима Арабаджиева
Публикация:
13.01.2009 г. 14:10
Посетено:
3299
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7140-rakli-i-muzika-izlozhba-zhivopis-na-silviya-pavlova