Изложби

We Shall Overswim

Изложба на Боряна Венциславова

We Shall Overswim


◊ СЪБИТИЕТО

We shall Overswim
Изложба на Боряна Венциславова
Куратор: Галина Димитрова

Галерия "Академия", ул. "Шипка" 1, София
10-19 януари 2009 г.
откриване: 9 януари 2009, петък, 18.00ч.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Първата изложба за 2009 г. на Галерия "Академия" ще представи 15-каналната видео инсталация "We Shall Overswim" на Боряна Венциславова, българска художничка, живееща от 12 години във Виена. Това е първото цялостно представяне за България на проекта, стартирал преди две години по време на резиденция на художничката в Нюкасъл, Великобритания.

"We Shall Overswim" ни среща с личните истории на 15 мигранта и разглежда номадското разбиране на понятието "у дома". Така проектът разкрива различни аспекти на миграцията и търси разбиране, както и обществена и политическа отговорност за тези процеси в съвремието ни. Това е характерен подход на Боряна Венциславова, чиито артистични проекти имат силна социална ангажираност.

В последният си проект художничката кани мигранти от различни места да разкажат историите си за попадането и установяването им в държавата, където понастоящем живеят. Резултатът е видео инсталация от 15 видео части (между 5 и 17 мин. всяка) на 15 различни езика, в които всяка история е разказана от друг участник в проекта. Разказването на чужда история, но от първо лице, единствено число прави тези разкази не просто човешки, а общочовешки. Разменянето на ролите на участниците същевременно изважда на преден план сходствата и различията между отделните истории. В някои моменти изглежда сякаш историята принадлежи на човека, който я разказва, в други изпъкват напълно противоречиви моменти, които пораждат видимо объркване и имат за цел именно да поставят въпроса доколко националната принадлежност може да служи като определящ фактор.

В изложбата в Галерия Академия всяка от 15-те истории се показва на отделен монитор и тече на оригиналния език, на който се възпроизвежда. Отделните разкази се смесват в изложбеното пространство и зрителят попада в какофония от звуци, подсилена от образите, сякаш плуващи около него от мониторите. Всяка работа има превод на английски език, който може да се чуе на слушалки, а книжка с превод на историята на български език ще бъде прикрепена към всяка работа. Видео изображенията ще бъдат представени в затъмнена зала и зрителят, който иска да прочете разказа на героите, ще трябва да ползва фенерче, с което да си "освети" историята на човека.

Тематиката и визуалната естетика на видео инсталацията присъстват и в серия фотографии, които заедно с аудио инсталация и обект под общото заглавие "Аз, ти и те - никой не е застрахован" ще бъдат показани в отделна самостоятелна изложба на художничката в Галерия СИ Банк от 11 до 28 февруари 2009 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Боряна Венциславова е родена през 1976 г. в София. През 1997 г. отива да учи във Виена, където живее и работи досега. Завършва "Визуални медии / дигитално изкуство" в Университета за приложни изкуства, Виена през 2005 в класа на П. Вайбел, К. Дудасек и Т. Фюрстнер. Работи предимно в областите фотография, филм и видео, нови медии и инсталации. Темите, които заемат централно място в артистичните й проекти, са идентичност, маргинализация, миграция, съвместно съжителство и взаимоотношения, изразени във всекидневния живот. Реализирала е поредица от съвместни проекти в партньорство с dezentrale medien и nebudu group. Работите й са представяни в самостоятелни и групови изложби.
Автор:
Галина Димитрова
Публикация:
07.01.2009 г. 23:01
Посетено:
882
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7115-we-shall-overswim