Изложби

Празнична изложба "Функция: Чиния" в галерия Сариев

Чинията. Начин на употреба и изживяване

Празнична изложба "Функция: Чиния" в галерия Сариев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Сариев - Пловдив
представя:

Функция: Чиния
керамика, порцелан


18 декември 2008 – 31 януари 2009
Откриване: 18 декември, 18.30 часа
Галерия Сариев, Пловдив, ул. "Отец Паисий" 40


◊ ИЗЛОЖБАТА

За трети пореден път, Галерия Сариев посвещава празничната си изложба на предмети, които с функцията си ни служат ежедневно, но като естетика са подсъзнателно предпочитани или ритуално избрани. След „Функция: чаша” и „Функция: чайник” през миналите години, в изложбата „Функция: чиния” през 2008 година са поканени отново същият кръг автори на галерията: проф. Божидар Бончев, проф. Красимир Джидров, проф. Георги Георгиев, Моника Попова, Рада Дичева, Яна Юнакова, Димитър Петров, Екатерина Лашова, за да дадат интерпретация на темата с новите си работи. Това е тема, върху която всички тези автори са работили още от ученическите и студентските си години, но сега вече със зрелостта и еманципацията на знанието и опита третират по нов начин.

Чинията е най-универсалният символ на общуването и анти-общуването, на табута и обещания, на съпричастност и кастовост, на ежедневност и ритуалност, на езически вярвания и християнска символика. Натоварена с дълги колкото историята на човечеството смисли, тя е един от най-предпочитаните обекти за изява на творческия почерк и като дизайнерски, и като арт-обект.

С настоящата изложба авторите показват своя естетически и подтекстов прочит на чинията като личен начин на употреба и изживяване.


Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
15.12.2008 г. 15:02
Посетено:
1016
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7047-praznichna-izlozhba-funktsiya-chiniya-v-galeriya-sariev