Изложби

Изложба на Ивайла Живкова в Полския институт

Два свята. Изложба живопис

Изложба на Ивайла Живкова в Полския институт


◊ СЪБИТИЕТО

6 декември 2008 г., вторник, 18.00 ч.,
Полски институт, София, ул. "Веслец" 12

Откриване на изложба живопис на Ивайла Живкова
Два свята


. С участието на художничката

. Кратка музикална програма в изпълнение на
проф. Стойка Миланова, цигулка, и доц. Ростислав Йовчев, пиано.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Ивайла Живкова
е родена в София. Тук завършва художествен текстил и започва творческата си дейност в областта на текстила и модния дизайн. В началото на 90-те години на миналия век, благодарение на сътрудничеството със софийското списание “Ритъм”, уникалните й облекла са показани в модно ревю, а част от моделите са внедрени в производство. 

През 1996 г. художничката заминава за Полша. Тук се раждат нейните цикли – пейзажи с ветроходни мотиви “Лятна шега”, които художничката представя в самостоятелна изложба през 1999 г.; “Mоят дом” - сюжетите са почерпени от историята на родния край и православните традиции. В същия период се ражда и нейният уникален текстил. Не след дълго Ивайла се съсредоточава върху живописта. 
   
От размислите на артистката за нейните духовни състояния се ражда живописният цикъл “Портрет на жена” (2001). Постепенно жената на Ивайла става все по-идеализирана и тайнствена. Стройна и лека, притeжаваща ангелски крила, тя се облагородява, като се издига над ежедневието, към нематериалния свят. В най-новите картини по-ранните представи на художничката приемат нови форми, много ясно се проявява тенденцията за синтез, изпъкват фактури и колажи, подсилващи драматизма на посланието.

Художничката има 19 самостоятелни изложби в Полша, участие в редица общи художествени изложби и авторски ревюта на уникални модели. 
   
Изложбата продължава до 8 януари 2009 г.

Вход свободен.


Автор:
Полски институт - София
Публикация:
14.12.2008 г. 11:09
Посетено:
756
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7039-izlozhba-na-ivayla-zhivkova-v-polskiya-institut