Изложби

Второ Квадринале на живописта "Митовете и легендите на моя народ"

Стара Загора, 2008

Второ Квадринале на живописта "Митовете и легендите на моя народ"


◊ СЪБИТИЕТО

Второ квадринале на живописта в Стара Загора

Откриване на изложбата на 15 декември 2008, понеделник, от 18.00 ч.
в Художествена галерия - Стара Загора   
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА
            
Второто издание на Квадриналето на живописта “Митовете и легендите на моя народ” - Стара Загора, е вече факт. Това отговаря както на амбициите на организаторите за утвърждаване на този форум, така и на убеждението у стотици художници за смисъла на неговото провеждане и бъдеще. То дава възможност на “творците, сънуващи с отворени очи”, да изразят полета на въображението си, връзката си с обаянието на оная вековна образност, в която откриваме част от ценностната си система и мястото на съвременността ни в нея.    

За Второто квадринале постъпиха 446 живописни произведения от 260 творци. Преобладаващата част от тях са дело на български художници. С изразената в статута възможност да участват и художници извън Балканите се увеличи и броят на държавите, от които живописци проявяват интерес към неговата тема. Така освен творци от Гърция, Турция, Румъния, Македония, Сърбия, Кипър участват и художници от Молдова, Украйна, Русия, Беларус, Германия, САЩ и Канада. Журито допусна до участие в изложбата 154 произведения от 121 художници.
            
В тази изложба си дават среща благочестивостта, знакът на присъствието ни, романтичните блянове, реверансът към предците, хилядолетното шествие на Конника, копнежите на любовта, обожествените лица на природата, пътищата към храма, връзката между камъка и звездите, диалогът между луната и слънцето, силата на юнаците, свенливостта на момите, калейдоскопът на детските спомени, приказките на баба, езическата страст, смирението, бродещият дух на дедите, заклинанията, чудодейността, крилете на сънищата, магията на билките, опоетизираните драми на историята, тишината на обрядите, ритъмът на празниците, светостта на иконата, песента, пъстрата черга, образите на невидимите неща... Теми за вечното и за природата на човека. Там странно, и в същото време удивително понятно, съжителстват разказът и експресията, реалността и абстракцията, гротеската и сантиментът, метафората и знакът. И напълно естествено всеки от художниците броди в този пъстър свят със собствената си образност, с въздействието и убедителността на пластичната си изразителност.
            
Организаторите благодарят на всички художници от България и чужбина, които изпратиха творби за Квадриналето на живописта “Митовете и легендите на моя народ” - Стара Загора 2008. Благодарност към всички, които участваха в подготовката и реализацията на този форум, както и на неговите спонсори.
            
На добър час и до нова среща през 2012 година!
 
Марин Добрев
Директор на Градска художествена галерия Стара Загора


 
◊ НАГРАДИ НА ВТОРОТО КВАДРИНАЛЕ
 
Юри Буков, Плевен - за картината „Костенурка” - Наградата на Квадриналето и приз – пластиката „Зографът” на старозагорския скулптор Александър Козаров

Йордан Парушев, Сливен - за картината „Копнеж” – Награда на Община Стара Загора

Никодим Сорин, Румъния - за картината „Свети Илия - покорител на дъжда и плодородието” – награда на Областен управител


Автор:
Публикация:
12.12.2008 г. 20:03
Посетено:
1677
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7031-vtoro-kvadrinale-na-zhivopista-mitovete-i-legendite-na-moya-narod