Изложби

Изложба "Outlet. Bulart. 2008"

Галерия Буларт на 12 години

Изложба "Outlet. Bulart. 2008"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба OUTLET. BULART. 2008
12-30 декември 2008
Галерия Буларт


◊ ПРОЕКТЪТ

Провокирана от предпразничната потребителска ескалация, галерия "Буларт" представя на публиката си серия кратки изложби, обединени под названието “OUTLET. 2008”. Английската дума “outlet” навлезе активно в българския език през последните няколко години. Значението на думата е „излаз, отвеждане, отдушник”, но преведена на езика на модата и популярната култура, обозначава разпродаването на маркови колекции след сезона на преференциални цени. Играта на понятия и смисли в кураторския проект на Дора Дончева е лесна за разпознаване. Авторите от кръга на дадена галерия се превръщат в марки. ”Продукцията" им се наслагва или налага в пространството (пазара) според ефективността на рекламната политика на галерията. Определени „марки” могат да предизвикват консуматорска истерия на пазара. Други да налагат цветове, форми, интериори и дори  модели на поведение.

Агресивната мол-култура научи българския потребител да разпознава думата „outlet” и да синхронизира шопинг-терапията с модните сезони. Ироничната линия в проекта е всъщност опит за протест срещу автоматизираното преследване на чужди поведенчески модели, както и към трагичната загуба на естетически ценности и лична идентичност.

В културноагонизираща и практически мъртва естетическа среда е трудно да се създаде пълнокръвна визуална мода или пък да се импрегнират в публичното пространство конкретни съвременни визуални модели.
Невъзможността на ситуацията е обусловена от липсата на трайна култура, както и от отчайващото нежелание на държавата да популяризира и утвърждава съвременните естетически модели.

Изложбата в "Буларт" по един традиционно сериозен начин представя успешните художници за галерията през 2008, като в същото време изгражда бутафорен моден сегмент, в който изобразителното изкуство е част от масовата култура, моден образец и желан предмет. В този смисъл „outlet” прави годишен отчет за най-добрите артистични презентации за галерията през 2008, а в същото време провокира публиката към размисъл за ценностите и естетическите нагласи, като се заиграва със склонността за митологизиране на марката.

Задължителното облекло в лилаво, изискване, отправено към посетителите на изложбата, е още една възможност за ирония към масовите попкултурни нагласи. Диктаторите в модата поставиха тъмния виолет и неговите нюанси в гардеробите на хората по света още в началото на пролетта - Милано, Париж, Лондон, на континента и зад океана тъмният виолет моделира уличния колорит и потапя индивидуалното мислене  и чувствителност в повърхностния коктейл на журналната култура. У нас тази тенденция сега набира скорост и в много близко бъдеще тъмнолилавата вълна ще залее и малкото индивидуални особености, които имаме в гардероба, макар и в тъмносивата гама. Всъщност проектът на "Буларт" има бунтарски характер и се явява като отдушник, в който разнообразни проблеми от съществуването на съвременния човек намират „излаз”.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Стартът на серията кратки изложби е на 12 декември. Колекцията  обединява 12 автори. От 12  до 17 декември абстрактната  живопис на Борис Колев от София и каменните колони и лица на Рая Георгиева поставят началото на играта. На 18 декември публиката ще се срещне с живописната естетика на Цветелина Максимова от В. Търново, сините медитативни платна на Симеон Стоилов от София, хармоничните мощни живописни оркестрации на пловдивчаните Васил Стоев и Николай Янакиев, иносказателните реалии и митологични светове на ювелирите в графиката Димо Колибаров и Юлиан Йорданов, както и с италианските творци Паоло Вивиан (познат на варненската публика от участието си във фестивала "Август в изкуството") и Джузепе Канистраро, умел урбанхудожник от Торино.

Поанта поставят видеопрезентациите на Севдалина Кочевска от Пловдив и Пламен Соломонски от Шумен и Тренто на 28 и 29 декеври, като видеоарт творбата на Соломонски се нарича WS телешоп - в нея главният герой се опитва по телевизията да продаде произведение на изкуството. Продажбата обаче става възможна едва след като произведението се смели напълно в миксера на популярната култура... Смляното изкуство е близко до масите...

12 творци представят различни гледни точки, обединява ги това, че са автори на галерията, успешни за дадения период, и че тези творби са били вече представяни на публиката по един или друг начин. Поставените етикети и цени следват същата логика на „outlet” модела. Миналите колекции, макар и на маркови стоки, стават по-достъпни за широката публика. Атрактивната ценова политика в този проект на "Буларт" цели също и провокирането на реални финансови действия, които биха довели и до нетрадиционно позитивни изводи и анализи за пазара на съвременно изкуство у нас, както и до ефективността на дългосрочния кураторски проект на Дора Дончева „Буларт галерия” - вече цели 12 години :-)


◊ ГАЛЕРИЯ БУЛАРТ

Галерията представя съвременно изкуство на водещи български и чуждестранни художници. Създадена през  1996 година, галерията е представила над 350 самостоятелни и сборни изложби, кураторски проекти. Организирала е пленери за детско творчество, живопис. Галерията има специална програма за работа с млади художници и за дебютни проекти.

Някои по-важни изложби: Станислав Памукчиев – „Морфи” (2000), Кольо Карамфилов, живопис (2001), Въртележка (2001) - Димитрина Севова и Стефан Божков, Красимир Добрев „Атентати” (2001), група 8 март - ”Момичетата и морето” с куратор Мария Василева (2002), Недко Солаков и Светлин Русев „Безизходица” с куратор Весела Ножарова (2004), Емил Миразчиев „Евромечка” (2006), проект „Галерия” - Матияс Бирман и Стефани Гернер (Германия, 2007), проекти „Културни магистрали” 2001-2005 – проект пътувания и изложби – Цариградски аромати (2003), Венецианска мозайка (2005), Истанбул на фокус (2005). Дебютните проекти на Нено Белчев (1999), Николай Нинов (1999), Данил Йорданов (2001), Рая Георгиева (2000), Величка Игнатова (2004). Изложбите на Веселин Димов (1997-2001), Владимир Иванов (2002, Цветан Кръстев) и т.н., и т.н. създадоха клубното общество на галерия "Буларт".

Галерията връчва традиционно годишни награди, с които изразява съпричастността си към творческите търсения на дадения творец. Наградата е преходна - предишните притежатели я връчват на новите, които в продължение на една година я съхраняват и след това предават „щафетата”. Сребърната значка със знака на галерията символизира преходността на живота и творящото начало, изобразено чрез глаголически символ. Носителите на миналогодишния приз Нено Белчев и Васил Василев на 18 декември ще връчат приза на новите му притежатели.

Изложбата "OUTLET. 2008" отбелязва 12 рожден ден на БУЛАРТ галерия
.

Автор:
Дора Дончева
Публикация:
12.12.2008 г. 17:45
Етикети:
Посетено:
678
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7030-izlozhba-outlet-bulart-2008