Изложби

Изложба Васка Емануилова и приятели

Изложбата е част от музейната програма на галерия "Васка Емануилова"

Изложба Васка Емануилова и приятели
Люба Паликарова, Народният театър, СГХГ © галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Васка Емануилова и приятели

Изложбата включва работи на Васка Емануилова, Люба Паликарова, Вера Лукова, Зоя Паприкова,
Донка Константинова, Преслав Кършовски, Кирил Петров


Декември 2008 – Февруари 2009

Откриване: 15.12.2008, 18 ч.
Галерия "Васка Емануилова"
филиал на СГХГ
бул. “Янко Сакъзов” 15


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Без да изчерпва кръга приятели на художничката, изложбата “Васка Емануилова и приятели” обединява автори, започнали своето творческо развитие през 20-те и 30-те години на ХХ век. Тя разкрива интереса на Васка Емануилова към живописта и ярките индивидуалности, показвайки едно поколение от началото на 20. век, което се включва активно в развиващия се художествен живот на страната.

Това е едно поколение на градски художници, участващи в процесите на модернизиране, ангажирани със социалните движения, които имат за свой далечен хоризонт Европа. В платната им се вижда развиващия се град, с неговите крайни квартали, пазари, площади и улици. Именно в тази атмосфера известната българска скулпторка започва да се развива като творец.

Васка Емануилова е един от най-портретуваните художници. Тя е един от малкото автори, които не само даряват цялото си творчеството, но и притежаваната колекция с картини на Кирил Петров. Част от тях са включени в изложбата, поставени редом с късни акварели на скулпторката, които разширяват представата за художествените интереси на авторката и запознават зрителя с разнообразието и богатството на нейното творчество.

Изложбата е част от музейната програма на галерия “Васка Емануилова”. В нейните рамки са представени и оригинални записи от Златния фонд на Българското национално радио, в които през думите на самата Васка Емануилова и в по-късно интервю на Светлин Русев, зрителите могат да научат за творческите ориентири и убеждения на авторката.

• Със съдействието на: Златен фонд на Българското национално радио, Ателие-колекция Светлин Русев и Художествената галерия “Димитър Добрович” в Сливен.
Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
12.12.2008 г. 16:51
Посетено:
773
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7029-izlozhba-vaska-emanuilova-i-priyateli