Изложби

Изложба "Българските художници и Мюнхен" в СГХГ

По случай 200-годишния юбилей на Художествената академия в Мюнхен

Изложба "Българските художници и Мюнхен" в СГХГ
Николай Павлович „Жена с колие”, 1861-1863, НХГ


◊ СЪБИТИЕТО

Българските художници и Мюнхен
Модерни практики от средата на 19-ти до средата на 20-ти век


13 декември – 22 февруари 2009 г.
откриване 12 декември, петък, 18.30 часа

Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1
София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Повод за настоящата експозиция е 200-годишният юбилей на Художествената академия в Мюнхен, както и ролята и значението на този град за развитието на българското изкуство. Като голям европейски художествен център, през годините Мюнхен е провокирал и привличал хора от цял свят – с учебните си заведения, с музеите, с театрите, с бохемската атмосфера. Това е едно от местата, където младата българска интелигенция – художници, литератори, архитекти, музиканти, е осъществявала така нужния й контакт с европейските художествени традиции. Контакт, който след завръщането в родината е определящ за облика на българската култура и е от съществено значение за вписването й в европейски контекст.

Изложбата показва представителна извадка от 50 български живописци и скулптори, преминали през ателиетата на Мюнхенската художествена академия.  Включените над 150 произведения обхващат периода от средата на 19-ти до средата на 20-ти век. Събрани за първи път в подобен контекст, творбите, допълнени от документален материал, илюстрират духа на времето, връзката с европейското изкуство и желанието за приобщаване към духа на една модерна култура. Хронологично са представени ярки имена от различни поколения в българското изкуство – от първия български художник с академично образование Николай Павлович, през големи фигури като Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Иван Ангелов – основоположници на Художествената академия в София. Следват имената на Елена Карамихайлова, Александър Мутафов, Елисавета Консулова-Вазова, Иван Пенков, Дечко Узунов, Илия Петров, Елиезер Алшех, Константин Гърнев, Кирил Цонев, Жорж Папазов и др. За първи път публиката ще се срещне и с напълно непознати автори и ще си припомни творчеството на малко известните и забравените.

Изложбата е съпътствана от каталог.

• Екип, реализирал изложбата и каталога:
Анелия Николаева, Деница Киселер, Аделина Филева, Надежда Олег Ляхова, Анатоли Михайлов, Илинка Чергарова, Емил Чушев, Фанчи Атанасова, Ирена Герасимова, Ханелоре Панчевска и Симеон Симеонов.

• Със съдействието на: Национална художествена галерия, Програма Култура на Столична община, Фондация за развитие на духовните ценности в информационното общество, Институт по изкуствознание, Германско посолство, Държавен културен институт, Централен държавен архив, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Художествените галерии в Стара Загора, Сливен, Варна, Шумен, Казанлък, Карлово, Пловдив, Свищов, Велико Търново, Исторически музей в Лом, Къща музей „Георги Велчев” и частни колекции.
Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
11.12.2008 г. 14:58
Посетено:
1446
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7021-izlozhba-balgarskite-hudozhnitsi-i-myunhen-v-sghg